Umak od bijelog luka i bosiljka
Vrijeme pripreme
5 mins
Ukupno vrijeme
5 mins
Kategorije jela:
Dodaci jelima, dresinzi, Predjelo, Prilog, Umaci
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
kuhinjica recepti, sos od bijelog luka i bosiljka, umaci recepti, umak od bijelog luka i bosiljka, umak od cesnjaka, umak recepti, umak sa bosiljkom
Porcije: 8
Kalorije: 193 kcal
Sastojci
- 4 kašike isjeckanog svježeg bosiljka
- 2-3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 2 žumanceta
- 1 kašika soka od limuna
- pola kašičice košer soli
- 60 ml maslinovog ulja 1/4 šolje
- pola šolje biljnog ulja
Instrukcije
-
U procesor hrane ili u blender stavite bosiljak, bijeli luk, žumanca, sok od limuna i so. Držite dok se dobro ne isjecka/sjedini sve.
-
Uključite procesor i polako ulijte maslinovo ulje pomiješano s biljnim uljem. Obrađujte dok se ne stvori umak, oko 1 minutu. Isključite procesor, sastružite sve što je ostalo unutar posude, to jeste sa strana,zatim ponovo obrađujte dok se ne kombinira sve.
-
Poslužite odmah ili čuvajte u nepropusnoj posudi u frižideru dok ne budete spremni za upotrebu.
Bilješke o receptu
Ovaj će umak biti nešto rjeđi od majoneze. Kad se potpuno sve promiješa, okusite i dodajte dodatnu so po želji