Kolač s čarobnom kremom od vanilije mekan je i kremast u ustima!
- pola šolje neslanog putera otopljenog i malo ohlađenog
- 2 šolje mlakog mlijeka
- 150 gr šećera u prahu
- 4 jaja
- 1 kašika vode
- 1 šolja brašna 115 gr
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- šećer u prahu za posipanje
-
Uključite rernu na 165 stepeni.
-
Podmažite posudu u kojoj ćete peći kolač (20 x 20 x 5 cm). Ostavite sa strane.
-
U zdjeli umutite bjelance dok ne dobijete šlag, ostavite sa strane.
-
U odvojenoj posudi umutite žumanca i šećer u prahu dok ne dobijete blijedo žutu boju.
-
Dodaje u tu posudu otopljeni puter i kašiku vode, miksajte 2 minute dok se ne sjedini sve.
-
Dodajte brašno i izmiksajte dobro.
-
Polako dodavajte mlijeko i vaniliju i miksajte.
-
Zatim dodajte bjelance (prvo jednu trećinu, pa umutite, ponovite sve tako dok sve ne dodate).
-
Ulijte pripremljenu smjesu u posudu i pecite 40-60 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati ovisno o pećnici ili posudi koju koristite, ipak provjerite nakon 40 minuta. Ako gornji dio prebrzo porumeni, kolač možete prekriti aluminijskom folijom.
-
Kolač potpuno ohladite prije nego što ga pospete šećerom u prahu. Čak i ohlađen, bit će lagano "drmusav" jer u sredini ima sloj kreme.