- 905 gr telećih kotleta
- košer so
- biber
- 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 3 kašike putera
- 1 glavica luka ljutike isjeckanog
- 226 gr gljiva izrezanih
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 177 ml Marsala vina ili nekog drugog
- 177 ml goveđeg temeljca
- pola šolje vrhnja za kuhanje
- 2 kašičice isjeckanog ruzmarina
- 1 kašičica isjeckanih listova timijana
- malo svježe isjeckanog peršuna za dekorisanje
-
Začinite teleće kotlete sa biberom i soli. U velikoj tavi, na srednjoj temperaturi, zagrijte ulje. Pržite kotlete dok ne porumene, otprilike oko 2 minute po strani. Zatim izvadite iz tave i stavite na tanjir, držite da bude toplo.
-
U istoj tavi, na srednjoj temperaturi, otopite puter. Dodajte isjeckani luk ljutiku i gljive. Pržite dok ne smekšaju, oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne počne mirisati, minutu ili malo više. Začinite sa biberom i soli.
-
Dodajte vino i temeljac, drvenom kašikom sastružite dno tave, ako vam je nešto ostalo. Pustite da se krčka dok se ne smanji tekućina za pola. Dodajte vrhnje za kuhanje, ruzmarin i timijan i pustite da se još malo krčka.
-
Vratite teletinu u tavu i kašikom prelivajte sos preko mesa. Nastavite krčkati dok se meso ne zagrije, oko 5 minuta.
-
Prije serviranja, pospite peršunom ako želite.