Domaći krosani

  • on February 3, 2021
  • Likes!
Domaći krosani
Vrijeme pripreme
1 hr 35 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Dodatno vrijeme:
14 hrs 20 mins
Ukupno vrijeme
16 hrs 30 mins
 

Naučite napraviti domaće krosane pomoću ovog jednostavnog recepta.

Kategorije jela: Doručak, Peciva
Tip kuhinje: Francuska
Tagovi: domaci kroasani, dorucak recepti, francuska kuhinja, kroasani recept, krosane recept, krosani recept, peciva recepti, pecivo recept
Porcije: 12
Kalorije: 194 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 60 ml tople vode
  • 1 kašičica aktivnog suhog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 180 ml mlijeka
  • 80 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žumance
  • 1 kašičica soli
  • 3 i po šolje višenamjenskog brašna 455 gr
  • 397 gr putera
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 žumance za premazivanje
Instrukcije
  1. Pomiješajte vodu, kvasac i prstohvat šećera u maloj posudi, ostavite sa strane.

  2. U zdjelu miksera, koji ima kukice za tijesto umutite mlijeko, vrhnje, žumance, so i preostali šećer. Ili u posudu stavite sve sastojke i izmiksajte kukicama za tijesto.

  3. Dodajte brašno, a zatim uključite mikser na malu brzinu i postepeno dodajte smjesu sa kvascem u brašno.

  4. Nastavite miksati malom brzinom dok se brašno ne uklopi, zatim zaustavite i po potrebi stružite po stranama i dnu. Nastavite miksati ili mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično, oko 20 minuta. Pokrijte i stavite u frižider na 30 minuta.

  5. U međuvremenu razmažite puter između 2 komada pergament papira u kvadrat od 20tak cm. Pazite da puter bude u ravnomjernom sloju. Stavite puter u frižider da se stegne.

  6. Radnu površinu pospite brašnom i stavite tijesto. Razvaljajte tijesto u oblik pravougaonik.

  7. Stavite ohlađeni puter na jednu polovicu tijesta, a drugu polovicu tijesta preklopite preko putera, uradite kao na slici.

  8. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta do 1 sat. Ponavljajte ovaj postupak dok ne napravite 4 okreta.

  9. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga u frižider 12-24 sata. Tijesto se mora oblikovati i pripremiti u roku od 24 sata.

  10. Obložite 2 pleha papirom za pečenje. Prerežite tijesto na pola i svaku polovicu razvaljajte u pravougaonik. Premjestite svaki pravougaonik u pripremljeni pleh. Obrežite rubove tako da budu ujednačeni i stavite ih u frižider 20 minuta. Tijesto treba biti čvrsto. Velikim nožem svaki pravougaonik izrežite na 6 trokuta. Napravite mali rez u sredini na svakom trokutu. Počnite motati trokutiće. Nastavite motati objema rukama dok vrh ne bude ispod. Savijte dva kraja jedan prema drugom u obliku polumjeseca.

  11. Stavite krosane na pleh za pečenje, pokrijte ih plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se dižu dok se ne udvostruče, otprilike 1 sat.

  12. Uključite rernu na 190 stepeni. Umutite jedno čitavo jaje i žumance i četkom umočite u jaja pa onda po vrhovima svakog krosana.

  13. Pecite 35 minuta ili dok krosani ne budu lisnati i zlatno smeđi. Prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..