Naučite napraviti domaće krosane pomoću ovog jednostavnog recepta.
- 60 ml tople vode
- 1 kašičica aktivnog suhog kvasca
- 2 kašike šećera
- 180 ml mlijeka
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žumance
- 1 kašičica soli
- 3 i po šolje višenamjenskog brašna 455 gr
- 397 gr putera
- 1 jaje za premazivanje
- 1 žumance za premazivanje
-
Pomiješajte vodu, kvasac i prstohvat šećera u maloj posudi, ostavite sa strane.
-
U zdjelu miksera, koji ima kukice za tijesto umutite mlijeko, vrhnje, žumance, so i preostali šećer. Ili u posudu stavite sve sastojke i izmiksajte kukicama za tijesto.
-
Dodajte brašno, a zatim uključite mikser na malu brzinu i postepeno dodajte smjesu sa kvascem u brašno.
-
Nastavite miksati malom brzinom dok se brašno ne uklopi, zatim zaustavite i po potrebi stružite po stranama i dnu. Nastavite miksati ili mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično, oko 20 minuta. Pokrijte i stavite u frižider na 30 minuta.
-
U međuvremenu razmažite puter između 2 komada pergament papira u kvadrat od 20tak cm. Pazite da puter bude u ravnomjernom sloju. Stavite puter u frižider da se stegne.
-
Radnu površinu pospite brašnom i stavite tijesto. Razvaljajte tijesto u oblik pravougaonik.
-
Stavite ohlađeni puter na jednu polovicu tijesta, a drugu polovicu tijesta preklopite preko putera, uradite kao na slici.
-
Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta do 1 sat. Ponavljajte ovaj postupak dok ne napravite 4 okreta.
-
Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga u frižider 12-24 sata. Tijesto se mora oblikovati i pripremiti u roku od 24 sata.
-
Obložite 2 pleha papirom za pečenje. Prerežite tijesto na pola i svaku polovicu razvaljajte u pravougaonik. Premjestite svaki pravougaonik u pripremljeni pleh. Obrežite rubove tako da budu ujednačeni i stavite ih u frižider 20 minuta. Tijesto treba biti čvrsto. Velikim nožem svaki pravougaonik izrežite na 6 trokuta. Napravite mali rez u sredini na svakom trokutu. Počnite motati trokutiće. Nastavite motati objema rukama dok vrh ne bude ispod. Savijte dva kraja jedan prema drugom u obliku polumjeseca.
-
Stavite krosane na pleh za pečenje, pokrijte ih plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se dižu dok se ne udvostruče, otprilike 1 sat.
-
Uključite rernu na 190 stepeni. Umutite jedno čitavo jaje i žumance i četkom umočite u jaja pa onda po vrhovima svakog krosana.
-
Pecite 35 minuta ili dok krosani ne budu lisnati i zlatno smeđi. Prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi.