Umak od putera, limuna i bijelog luka
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
10 mins
Kremasti umak od putera, limuna i bijelog luka dobro se slaže sa svim, od piletine, morskih plodova i govedine, do tjestenine i povrća!
Kategorije jela:
Dodaci jelima, Umaci
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
sos, sos od bijelog luka, sos recepti, umaci recepti, umak, umak od bijelog luka, umak od cesnjaka, umak recepti
Porcije: 2 šolje
Kalorije: 546 kcal
Sastojci
- 1 limun
- 6 kašika putera
- 1 kašika isjeckanog bijelog luka
- 1 šolja bijelog vina ili pilećeg temeljca
- 60 ml vrhnja za kuhanje 1/4 šolje
- soli i bibera
Instrukcije
-
U tavi na srednjoj temperaturi, otopite 4 kašike putera i dodajte isjeckani bijeli luk.
-
Pržite 2-3 minute, a onda iscijedite čitav limun u tavu.
-
Nastavite kuhati 2-3 minute, zatim dodajte bijelo vino (ili pileći temeljac). Promiješajte.
-
Pustite da se krčka 2-3 minute, zatim dodajte preostali puter i začinite sa biberom i soli.
-
Polako dodavajte vrhnje za kuhanje, miješajte svo vrijeme dok dodajete. Servirajte uz omiljeno jelo i uživajte!