Ukusna salata u kojoj se koriste škampi, paprika, paradajz i avokado. Ova salata prekrivena je začinskim dresingom od meda i limete.
- 453 gr škampi oguljenih
- 1-2 kašike taco začina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 6-8 šolja mixa zelene salate
- 1 žuta paprika isjeckana na štapiće
- pola šolje isjeckanog crvenog luka
- 1 avokado isjeckan
- 2 jalapeno paprike isjeckane
- 453 gr šeri paradajza
- 1 šolja naerendanog sira
- 1/4 šolje pavlake 4 kašike
- sok od 1 limete i naerendana korica
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike meda
- 2-3 kašičice taco začina
-
U maloj zdjelici promiješajte pavlaku, sok od limete, koricu limete, ulje, med i taco začin. Promiješajte ili protresite da se sjedini. Stavite u frižider da se ohladi dok pripremate ostatak salate.
-
Škampe stavite u posudu koja ima poklopac. Pospite taco začin preko škampi. Stavite poklopac na posudu. Protresite.
-
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte škampe u tavu, pazite da leže ravno i da se ne preklapaju. Pržite 3 minute ili dok strana koja dodiruje posudu ne počne da rumeni. Preokrenite škampe i pržite još 3 minute. Maknite tavu sa peći i pustite da se škampi ohlade.
-
U veliku zdjelu stavite zelenu salatu, papriku, luk, avokado i paradajz. Dodajte škampe i sir. Sve to promiješajte.
-
Prije posluživanja salatu prelijte dresingom i promiješajte.