Čokoladna torta

  • on January 30, 2021
  • Likes!
Čokoladna torta
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Vlažna, bogata troslojna čokoladna torta sa glazurama od krem sira.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka jela, americka kuhinja, americki kolaci, cokoladna torta, cokoladna torta recept, cokoladni kolac, cokoladni kolac recept, cokoladni kolaci, cokoladni kolaci recept, desert, desert recepti, kuhinjica recepti
Porcije: 9
Autor: admin
Sastojci
  • 3 šolje višenamjenskog brašna
  • 3 šolje šećera
  • 1 i po šolja kakaa u prahu
  • 1 kašika sode
  • 1 i po kašičica praška za pecivo
  • 1 i po kašičica košer soli
  • 4 velika jaja
  • pola šolje pavlake
  • 1 šolja mlaćenice
  • 1 i po šolja tople vode + pola kašičice espressa (espresso opcionalno)
  • pola šolje biljnog ulja
  • 1 kašika ekstrakta od vanilije
Glazura
  • 1 i po šolja neslanog putera
  • 226 gr krem sira omekšanog
  • 1 i po šolja kakaa u prahu
  • 1 kašika ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli
  • 7 šolja šećera u prahu
  • 1/4 šolje vrhnja za šlag (4 kašike)
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortu.

  2. Pomiješajte zajedno brašno, sodu, prašak za pecivo, šećer, kakao i so, laganom brzinom umutite mikserom, dok se fino ne iskombinuje sve.

  3. Dodajte jaja, pavlaku, mlaćenicu, toplu vodu, ulje i vaniliju. Ovaj put miksajte srednjom brzinom dok ne dobijete glatku smjesu, otprilike oko 1 minutu.

  4. Podijelite smjesu ravnomjerno između tri posude (oko 3 šolje smjese po tavi). Ili jednostavno stavite smjesu odjednom da se peče i poslije je razrežite na 3 dijela.

  5. Stavite u rernu i pecite 30-35 minuta ili dok tester za torte ili čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pripazite, ne želite pretjerano ispeći ovu tortu!

  6. Izvadite iz rerne i ostavite da se biskviti ohlade u posudama 20 minuta, a zatim preokrenite i stavite ih na rešetke (pošto će se premazati). Ostavite da se potpuno ohladi prije glazure.

Glazura
  1. U velikoj zdjeli (ili zdjeli stajaćeg miksera) umutite puter i krem ​​sir dok ne postanu pahuljasti, otprilike 2-3 minute.

  2. Pažljivo dodajte kako u prahu, vaniliju i so. Mutite dok dobro ne sjedinite.

  3. Uz malu brzinu miksera, postepeno dodajte šećer u prahu, jednu po jednu šolju. Kad se doda sav šećer u prahu, dodajte vrhnje za šlag, a zatim dodajte još kako biste stvorili mazivu konzistenciju. Glazura bi trebala biti na debljoj strani, međutim, još će se više zgusnuti kad se kolač ohladi.

  4. Glazuru rasporedite između ohlađenih slojeva, zatim sa strane i na vrh. Razmažite u glatki, ujednačeni sloj, pomoću ofset lopatice. Ukrasite po želji. Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat prije posluživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..