Vlažna, bogata troslojna čokoladna torta sa glazurama od krem sira.
- 3 šolje višenamjenskog brašna
- 3 šolje šećera
- 1 i po šolja kakaa u prahu
- 1 kašika sode
- 1 i po kašičica praška za pecivo
- 1 i po kašičica košer soli
- 4 velika jaja
- pola šolje pavlake
- 1 šolja mlaćenice
- 1 i po šolja tople vode + pola kašičice espressa (espresso opcionalno)
- pola šolje biljnog ulja
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
- 1 i po šolja neslanog putera
- 226 gr krem sira omekšanog
- 1 i po šolja kakaa u prahu
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 7 šolja šećera u prahu
- 1/4 šolje vrhnja za šlag (4 kašike)
-
Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortu.
-
Pomiješajte zajedno brašno, sodu, prašak za pecivo, šećer, kakao i so, laganom brzinom umutite mikserom, dok se fino ne iskombinuje sve.
-
Dodajte jaja, pavlaku, mlaćenicu, toplu vodu, ulje i vaniliju. Ovaj put miksajte srednjom brzinom dok ne dobijete glatku smjesu, otprilike oko 1 minutu.
-
Podijelite smjesu ravnomjerno između tri posude (oko 3 šolje smjese po tavi). Ili jednostavno stavite smjesu odjednom da se peče i poslije je razrežite na 3 dijela.
-
Stavite u rernu i pecite 30-35 minuta ili dok tester za torte ili čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pripazite, ne želite pretjerano ispeći ovu tortu!
-
Izvadite iz rerne i ostavite da se biskviti ohlade u posudama 20 minuta, a zatim preokrenite i stavite ih na rešetke (pošto će se premazati). Ostavite da se potpuno ohladi prije glazure.
-
U velikoj zdjeli (ili zdjeli stajaćeg miksera) umutite puter i krem sir dok ne postanu pahuljasti, otprilike 2-3 minute.
-
Pažljivo dodajte kako u prahu, vaniliju i so. Mutite dok dobro ne sjedinite.
-
Uz malu brzinu miksera, postepeno dodajte šećer u prahu, jednu po jednu šolju. Kad se doda sav šećer u prahu, dodajte vrhnje za šlag, a zatim dodajte još kako biste stvorili mazivu konzistenciju. Glazura bi trebala biti na debljoj strani, međutim, još će se više zgusnuti kad se kolač ohladi.
-
Glazuru rasporedite između ohlađenih slojeva, zatim sa strane i na vrh. Razmažite u glatki, ujednačeni sloj, pomoću ofset lopatice. Ukrasite po želji. Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat prije posluživanja.