Soparnik

  • on January 29, 2021
  • Likes!
Soparnik
Vrijeme pripreme
1 hr 20 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 40 mins
 

Soparnik je obično slana pita s nadjevom od blitve. Najpoznatiji je specijalitet dalmatinske regije Poljica.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Dalmatinska, Hrvatska
Tagovi: dalmatinska jela, dalmatinska kuhinja, hrvatska jela, hrvatska kuhinja, kuhinjica recepti, pita sa blitvom, pite recepti
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 300 gr brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • soli
  • bibera
  • 150 ml vode
Fil
  • velika šaka blitve
  • 1 luk fino isjeckan
  • 3 čehna bijelog luka isjeckana
  • 4 kašike svježeg peršuna isjeckanog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • soli
  • bibera
Instrukcije
  1. Dodajte brašno, maslinovo ulje i so i biber u veliku posudu. Postepeno dodavajte vodu, mijesite smjesu čistim rukama dok se ne sjedini u tijesto. Tijesto treba biti vlažno, ali ne pretjerano ljepljivo, tako da vam možda neće trebati sva voda.

  2. Nastavite mijesiti još nekoliko minuta, dok tijesto ne postane prilično elastično, oblikujte ga u oblik lopte. Stavite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da se odmara 1 sat.

  3. Dok se tijesto odmara, napravite fil. Uklonite tvrde stabljike s blitve i isjeckajte listove. Dodajte sitno narezani luk, bijeli luk i peršun, zajedno sa kašikom maslinovog ulja i još malo soli i bibera. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

  4. Kad se tijesto odmorilo, premjestite ga na površinu posutu sa malo brašna. Smjesu podijelite na dva dijela, a prvi dio razvaljajte na željenu veličinu, imajte na umu da veličina odgovara tepsiji/posudi u kojoj ćete peći.

  5. Razvaljano tijesto premjestite na papir za pečenje i dodajte nadjev od blitve, pazeći da se ravnomjerno rasporedi na rubove tijesta.

  6. Na isti način razvaljajte i drugi komad tijesta, te ga stavite preko nadjeva od blitve.

  7. Obje kore podvite prema gore kako bi ste zatvorili tijesto, prstima pritisnite krajeve.

  8. Pecite na 190 °C oko 20 minuta, dok lagano ne porumeni. Izrežite rezačem za pizzu i poslužite toplo, po želji preliveno ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..