Soparnik je obično slana pita s nadjevom od blitve. Najpoznatiji je specijalitet dalmatinske regije Poljica.
- 300 gr brašna
- 1 kašika maslinovog ulja
- soli
- bibera
- 150 ml vode
- velika šaka blitve
- 1 luk fino isjeckan
- 3 čehna bijelog luka isjeckana
- 4 kašike svježeg peršuna isjeckanog
- 1 kašika maslinovog ulja
- soli
- bibera
-
Dodajte brašno, maslinovo ulje i so i biber u veliku posudu. Postepeno dodavajte vodu, mijesite smjesu čistim rukama dok se ne sjedini u tijesto. Tijesto treba biti vlažno, ali ne pretjerano ljepljivo, tako da vam možda neće trebati sva voda.
-
Nastavite mijesiti još nekoliko minuta, dok tijesto ne postane prilično elastično, oblikujte ga u oblik lopte. Stavite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da se odmara 1 sat.
-
Dok se tijesto odmara, napravite fil. Uklonite tvrde stabljike s blitve i isjeckajte listove. Dodajte sitno narezani luk, bijeli luk i peršun, zajedno sa kašikom maslinovog ulja i još malo soli i bibera. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
-
Kad se tijesto odmorilo, premjestite ga na površinu posutu sa malo brašna. Smjesu podijelite na dva dijela, a prvi dio razvaljajte na željenu veličinu, imajte na umu da veličina odgovara tepsiji/posudi u kojoj ćete peći.
-
Razvaljano tijesto premjestite na papir za pečenje i dodajte nadjev od blitve, pazeći da se ravnomjerno rasporedi na rubove tijesta.
-
Na isti način razvaljajte i drugi komad tijesta, te ga stavite preko nadjeva od blitve.
-
Obje kore podvite prema gore kako bi ste zatvorili tijesto, prstima pritisnite krajeve.
-
Pecite na 190 °C oko 20 minuta, dok lagano ne porumeni. Izrežite rezačem za pizzu i poslužite toplo, po želji preliveno ekstra djevičanskim maslinovim uljem.