Ovaj klasični talijansko-američki recept za piletinu uključuje savršeno zapečene pileće kotlete i smeđe gljive koje poboljšavaju okus, a sve je prekriveno vinom, bijelim lukom i biljnim umakom.
- 297 ml suhog Masala vina ili nekog drugog suhog ccrvenog vina za kuhanje
- 297 ml pilećeg temeljca
- 300 gr pilećih fileta prepolobljenih i istucanih čekićem
- soli i bibera
- 45 gr višenamjenskog brašna 1/3 šolje
- 2 kašike neslanog putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 226 gr kremini (smeđih) gljiva isjeckanih
- 3 čehne bijelog luka isjeckane
- pola kašičice sušene majčine dušice
- pola kašičice origana
- 1 i po kašičica kukuruznog škroba pomiješane sa 1 kašikom pilećeg temeljca
- 79 ml vrhnja za kuhanje
- 1 kašika isjeckanog peršuna
-
U tavu srednje veličine dodajte vino i pileći temeljac. Stavite temperaturu na srednje i pustite da tekućina provri, zatim reducirajte temperaturu i pustite da se kuha 15tak minuta.
-
U međuvremenu začinite obje strane piletine sa biberom i soli. Uvaljajte svaku stranu u brašno.
-
Stavite tavu na srednju temeperaturu i otopite u njoj 1 kašiku putera i 1 kašiku maslinovog ulja. Stavite piletinu u tavu i pržite dok se u potpunosti ne isprži (i iznutra skuha). Nekih 10-12 minuta.
-
Zatim premjestite piletinu na tavu i pokrijte je folijom.
-
Zatim reducirajte temperaturu i dodajte preostalu kašiku putera i maslinovog ulja i dodajte gljive.
-
Pržite gljive, povremeno miješajući dok ne dobiju zlatno smeđu boju, otprilike nekih 8 minuta. Dodajte bijeli luk zadnjih minutu prženja.
-
Sklonite tavu sa peći, i gljive prespite u smjesu sa vinom, dodajte majčinu dušicu i origano.
-
Zatim vratite na kolo, pustite da sve to provri, kašikom sastružite po dnu tave, zatim dodajte smjesu napravljenu od kukuruznog škroba i pilećeg temeljca. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
-
Isključite temperaturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte sve. Začinite sa biberom i soli. Zatim vratite piletinu u tavu i prelijte je sosom iz tave.
-
Pospite peršuna i servirajte odmah! Uživajte!