Piletina u sosu od vina

  • on January 28, 2021
  • Likes!
Piletina u sosu od vina
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Ovaj klasični talijansko-američki recept za piletinu uključuje savršeno zapečene pileće kotlete i smeđe gljive koje poboljšavaju okus, a sve je prekriveno vinom, bijelim lukom i biljnim umakom.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka, Italijanska
Tagovi: americka jela, americka kuhinja, italijanska jela, italijanska kuhinja, kuhinjica recepti, piletina recepti, rucak, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 4
Kalorije: 448 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 297 ml suhog Masala vina ili nekog drugog suhog ccrvenog vina za kuhanje
  • 297 ml pilećeg temeljca
  • 300 gr pilećih fileta prepolobljenih i istucanih čekićem
  • soli i bibera
  • 45 gr višenamjenskog brašna 1/3 šolje
  • 2 kašike neslanog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 226 gr kremini (smeđih) gljiva isjeckanih
  • 3 čehne bijelog luka isjeckane
  • pola kašičice sušene majčine dušice
  • pola kašičice origana
  • 1 i po kašičica kukuruznog škroba pomiješane sa 1 kašikom pilećeg temeljca
  • 79 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 kašika isjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. U tavu srednje veličine dodajte vino i pileći temeljac. Stavite temperaturu na srednje i pustite da tekućina provri, zatim reducirajte temperaturu i pustite da se kuha 15tak minuta.

  2. U međuvremenu začinite obje strane piletine sa biberom i soli. Uvaljajte svaku stranu u brašno.

  3. Stavite tavu na srednju temeperaturu i otopite u njoj 1 kašiku putera i 1 kašiku maslinovog ulja. Stavite piletinu u tavu i pržite dok se u potpunosti ne isprži (i iznutra skuha). Nekih 10-12 minuta.

  4. Zatim premjestite piletinu na tavu i pokrijte je folijom.

  5. Zatim reducirajte temperaturu i dodajte preostalu kašiku putera i maslinovog ulja i dodajte gljive.

  6. Pržite gljive, povremeno miješajući dok ne dobiju zlatno smeđu boju, otprilike nekih 8 minuta. Dodajte bijeli luk zadnjih minutu prženja.

  7. Sklonite tavu sa peći, i gljive prespite u smjesu sa vinom, dodajte majčinu dušicu i origano.

  8. Zatim vratite na kolo, pustite da sve to provri, kašikom sastružite po dnu tave, zatim dodajte smjesu napravljenu od kukuruznog škroba i pilećeg temeljca. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

  9. Isključite temperaturu, dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte sve. Začinite sa biberom i soli. Zatim vratite piletinu u tavu i prelijte je sosom iz tave.

  10. Pospite peršuna i servirajte odmah! Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..