Jednostavan domaći recept s jednostavnim sastojcima i svim najboljim okusima jeseni. Nije potrebna posebna oprema za konzerviranje!
- 7 srednjih jabuka
- 3 kašike čistog javorovog sirupa
- 1 i po kašičica cimeta
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
- 2 prstohvata mljevenog klinčića
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- prstohvat košer soli
-
Ogulite jabuke, odstranite sjemenke i isjeckajte jabuke na male komadiće.
-
U duboku šerpu stavite jabuke, javorov sirup, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Promiješajte sve to.
-
Kuhajte na srednjoj temperaturi nepokriveno, povremeno miješajući, sve dok jabuke ne smekšaju (oko 1 sat).
-
Zatim uzmite štapni mikser i izblendajte dobro smjesu, da dobijete kao pire. (Ako nemate ručni mikser, onda prebacite smjesu u blender i tako izblendajte).
-
Zatim pustite još da se kuha nepokriveno dok smjesa ne postane gusta, baršunasta i tamno smeđa(oko 1 sat). Povremeno promiješajte.
-
Kad je puter gotovo, premjestite ga u teglice.
-
Ovaj puter možete mazati na tost, wafle …
54 kcl se odnosi na 2 kašike ovog putera.