Najbolji domaći Mac&Cheese. Nečuveno puno sira, ultra kremast i preliven hrskavim parmezan preljevom!
- 453 gr makarona skuhanih
- 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 6 kašika neslanog putera
- 45 gr brašna 1/3 šolje
- 3 šolje mlijeka
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 4 šolje naerendanog čedar sira
- 2 šolje neke druge vrste sira po želji npr. gruyere sir
- soli i bibera
- 1 i po šolja prezle
- 4 kašike otopljenog putera
- pola šolje parmezana
- prstohvat dimljene paprike ili obične paprike
-
Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite posudu/tepsiju u kojoj ćete peći i ostavite je sa strane. U većoj zdjeli pomiješajte sve vrste sireva i ostavite sa strane.
-
Skuhajte makarone prema uputsvu na pakovanju. (U ključalu slanu vodu stavite makarone i pustite da malo smekšaju). Zatim sklonite sa temperature, iscijedite i stavite u veću zdjelu.
-
Pospite makarone maslinovim uljem i promiješajte. Tako se one neće lijepiti jedna za drugu.
-
U dubljoj tavi otopite puter na srednjoj temperaturi.
-
Dodavajte polako brašno svo vrijeme miješajući i miješajte još minutu dok ne dobijete "zlatnu" smjesu sa mjehurićima.
-
Polako dodavajte mlijeko i vrhnje i miješajte dok dobro ne sjedinite. Nastavite miješati sve dok ne vidite mjehuriće na vrhu, a onda pustite još 2 minute da se kuha. Dodajte so i biber.
-
Dodajte 2 šolje pomiješanih sireva i miješajte dok se sir ne otopi. Zatim dodajte još 2 šolje sireva i miješajte dok ne dobijete finu kremastu, gustu smjesu.
-
Zatim u tu smjesu dodajte makarone i promiješajte dobro, tako da one budu u potpunosti u toj smjesi.
-
Pospite pola smjese u pripremljenu posudu/tepsiju. Pospite sa preostale 2 šolje sira, zatim dodajte preostalu smjesu mac&cheesa.
-
U manjoj posudi stavite prezlu, parmezan sir, otopljeni puter i papriku. Pospite po makaronama i siru u posudi. Pecite dok jelo ne dobije zlatno smeđu boju po vrhu, kao na slici. Servirajte odmah. Uživajte!