Mac&Cheese iz rerne

  • on January 26, 2021
  • Likes!
Mac&Cheese iz rerne
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Najbolji domaći Mac&Cheese. Nečuveno puno sira, ultra kremast i preliven hrskavim parmezan preljevom!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka jela, americka kuhinja, mac&cheese recepti, macandcheese recepti, makarone i sir, makarone i sir recepti, rucak, rucak recepti, vecera, vecera recepti
Porcije: 12
Kalorije: 642 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 453 gr makarona skuhanih
  • 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
  • 6 kašika neslanog putera
  • 45 gr brašna 1/3 šolje
  • 3 šolje mlijeka
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 4 šolje naerendanog čedar sira
  • 2 šolje neke druge vrste sira po želji npr. gruyere sir
  • soli i bibera
Po vrhu
  • 1 i po šolja prezle
  • 4 kašike otopljenog putera
  • pola šolje parmezana
  • prstohvat dimljene paprike ili obične paprike
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite posudu/tepsiju u kojoj ćete peći i ostavite je sa strane. U većoj zdjeli pomiješajte sve vrste sireva i ostavite sa strane.

  2. Skuhajte makarone prema uputsvu na pakovanju. (U ključalu slanu vodu stavite makarone i pustite da malo smekšaju). Zatim sklonite sa temperature, iscijedite i stavite u veću zdjelu.

  3. Pospite makarone maslinovim uljem i promiješajte. Tako se one neće lijepiti jedna za drugu.

  4. U dubljoj tavi otopite puter na srednjoj temperaturi.

  5. Dodavajte polako brašno svo vrijeme miješajući i miješajte još minutu dok ne dobijete "zlatnu" smjesu sa mjehurićima.

  6. Polako dodavajte mlijeko i vrhnje i miješajte dok dobro ne sjedinite. Nastavite miješati sve dok ne vidite mjehuriće na vrhu, a onda pustite još 2 minute da se kuha. Dodajte so i biber.

  7. Dodajte 2 šolje pomiješanih sireva i miješajte dok se sir ne otopi. Zatim dodajte još 2 šolje sireva i miješajte dok ne dobijete finu kremastu, gustu smjesu.

  8. Zatim u tu smjesu dodajte makarone i promiješajte dobro, tako da one budu u potpunosti u toj smjesi.

  9. Pospite pola smjese u pripremljenu posudu/tepsiju. Pospite sa preostale 2 šolje sira, zatim dodajte preostalu smjesu mac&cheesa.

  10. U manjoj posudi stavite prezlu, parmezan sir, otopljeni puter i papriku. Pospite po makaronama i siru u posudi. Pecite dok jelo ne dobije zlatno smeđu boju po vrhu, kao na slici. Servirajte odmah. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..