Recept pečene spiralne šunke s jednostavnom glazurom.
- 1 šunka polu narezana 4 i po kg
- 1 pakovanje glazure
- 2 kašike vode
-
Uključite rernu na 120 stepeni.
-
Izvadite šunku iz ambalaže i stavite je licem prema dole u posudu za pečenje. Ako u vašem pakovanju ima sokova, ulijte ih na dno posude, ovo će vam pomoći da šunka ostane vlažnija.
-
Pokrijte šunku folijom, sve osim dna, tako da sokovi mogu curiti u posudu.
-
Šunku pecite prema uputstvima na pakovanju, obično će vam trebati da pečete 12 do 15 minuta po kilogramu.
-
Otprilike 45 minuta prije kraja pečenja, stavite pakovanje glazure u malu tavu, zajedno s vodom.
-
Pustite da glazura provri, konstantno mješajući.
-
Zatim sklonite glazuru s peći. I otprilike pola sata prije isteka vremena pečenja, izvadite šunku iz rerne, skinite foliju i četkom nanesite glazuru na cijelu vanjsku stranu šunke.
-
Pecite tako šunku još oko 30 minuta. Kad je šunka gotova, možete je izvaditi iz rerne, pustiti da se samo malo ohladi i narezati skroz za posluživanje.
-
Možete servirati uz krompiriće ili uz šta god želite.
U ovom receptu korištena je šunka od 4 i po kg.