Štrudla od jabuka

  • on January 25, 2021
  • Likes!
Štrudla od jabuka
Vrijeme pripreme
1 hr
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 45 mins
 

Štrudla od jabuka ili Apfelstrudel je tradicionalno bečko pecivo pripremljeno od tankog tijesta koje se puni jabukama, grožđicama, šećerom, cimetom i prezlom.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Austrijska kuhinja
Tagovi: austrijska kuhinja, austrijska strudla, becka kuhinja, becka strudla sa jabukama, desert, desert recepti, kolaci, kolaci recepti, strudla, strudla od jabuka, strudla recepti, strudla sa jabukama
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 2 šolje brašna
  • 1 veće jaje
  • 4 kašike ulja + još 1 kašika
  • prstohvat soli
  • pola šolje vode
  • 1 šolja prezle
  • 4 kašike mljevenih lješnjaka
  • 12 kašika putera
  • 907 gr jabuka
  • 1 šolja grožđica
  • 150 gr šećera
  • 2 kašike cimeta
  • sok od limuna
  • rum (opcionalno)
  • 3 kašike šećera za glazuru
Instrukcije
  1. Pripremite tijesto tako što ćete u posudu staviti i izmiješati brašno, jaje, ulje, prstohvat soli i vode, mijesite tijesto nekih 10 minuta. Tijesto treba biti mekano i elastično.

  2. Tijesto stavite na lagano pouljenu površinu. Premažite tijesto kašikom ulja kako se ne bi sušilo dok se bude dizalo i da ne bi kasnije popucalo.

  3. Pokrijte i pustite da se tijesto digne nekih sat vremena, na toplom mjestu.

  4. Za to vrijeme umočite grožđice u rum (opcionalno).

  5. Zagrijte 4 kašike (50 gr) putera u tavi. Dodajte prezlu i propržite je dok ne dobije zlatno smeđu boju, konstantno miješajući.

  6. Dodajte mljeveni lješnjak i ostavite tako na srednjoj temperaturi 2 minute.

  7. Ogulite i izdubite jabuke. Izrežite na tanke trake. Pospite limunovim sokom.

  8. U posudi pomiješajte šećer za glazuru i cimet. Pospite ovu smjesu direktno na jabuke ili ih možete staviti sa prezlom.

  9. Stavite tijesto na veliku krpu koju ste prethodno obilno posuli brašnom. Kako su kuhinjske krpe rijetko dovoljno velike za ovaj korak, po mogućnosti koristite stolnjak od tkanine.

  10. Prvo poravnajte tijesto dlanovima, a zatim oklagijom razvucite da bude što što tanje. Kao za pitu.

  11. Ako se prilikom razvlačenja tijesta ipak pojavi rupa, stegnite tijesto da biste ga popravili ili uzmite malo tijesta s kraja pa zatvorite rupu.

  12. Razvucite tijesto što je moguće tanje u svim smjerovima.

  13. Izrežite krajeve koji su baš debeli.

  14. Otopite 4 kašike putera i premažite tijesto.

  15. Prezlu i orašaste plodove ravnomjerno rasporedite na oko polovice tijesta otprilike 5-10 cm od vrha tijesta. Dodajte jabuke pomiješane sa grožđicama

  16. Zatim zarolajte štrudlu tako što ćete započeti s dijelom tijesta koji je bez fila, a zatim uz pomoć krpe u potpunosti urolajte ostatak tijesta.

  17. Zatvorite oba kraja štipajući tijesto kako fil ne bi curio tokom kuhanja.

  18. Uz pomoć krpe lagano nagnite štrudlu od jabuka na pleh obložen listom papira za pečenje.

  19. Otopite preostale 4 kašike putera i premažite štrudlu.

  20. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

  21. Pričekajte dok se štrudla potpuno ne ohladi prije nego što pospete prosijani šećer za glazuru/ u prahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..