Štrudla od jabuka ili Apfelstrudel je tradicionalno bečko pecivo pripremljeno od tankog tijesta koje se puni jabukama, grožđicama, šećerom, cimetom i prezlom.
- 2 šolje brašna
- 1 veće jaje
- 4 kašike ulja + još 1 kašika
- prstohvat soli
- pola šolje vode
- 1 šolja prezle
- 4 kašike mljevenih lješnjaka
- 12 kašika putera
- 907 gr jabuka
- 1 šolja grožđica
- 150 gr šećera
- 2 kašike cimeta
- sok od limuna
- rum (opcionalno)
- 3 kašike šećera za glazuru
-
Pripremite tijesto tako što ćete u posudu staviti i izmiješati brašno, jaje, ulje, prstohvat soli i vode, mijesite tijesto nekih 10 minuta. Tijesto treba biti mekano i elastično.
-
Tijesto stavite na lagano pouljenu površinu. Premažite tijesto kašikom ulja kako se ne bi sušilo dok se bude dizalo i da ne bi kasnije popucalo.
-
Pokrijte i pustite da se tijesto digne nekih sat vremena, na toplom mjestu.
-
Za to vrijeme umočite grožđice u rum (opcionalno).
-
Zagrijte 4 kašike (50 gr) putera u tavi. Dodajte prezlu i propržite je dok ne dobije zlatno smeđu boju, konstantno miješajući.
-
Dodajte mljeveni lješnjak i ostavite tako na srednjoj temperaturi 2 minute.
-
Ogulite i izdubite jabuke. Izrežite na tanke trake. Pospite limunovim sokom.
-
U posudi pomiješajte šećer za glazuru i cimet. Pospite ovu smjesu direktno na jabuke ili ih možete staviti sa prezlom.
-
Stavite tijesto na veliku krpu koju ste prethodno obilno posuli brašnom. Kako su kuhinjske krpe rijetko dovoljno velike za ovaj korak, po mogućnosti koristite stolnjak od tkanine.
-
Prvo poravnajte tijesto dlanovima, a zatim oklagijom razvucite da bude što što tanje. Kao za pitu.
-
Ako se prilikom razvlačenja tijesta ipak pojavi rupa, stegnite tijesto da biste ga popravili ili uzmite malo tijesta s kraja pa zatvorite rupu.
-
Razvucite tijesto što je moguće tanje u svim smjerovima.
-
Izrežite krajeve koji su baš debeli.
-
Otopite 4 kašike putera i premažite tijesto.
-
Prezlu i orašaste plodove ravnomjerno rasporedite na oko polovice tijesta otprilike 5-10 cm od vrha tijesta. Dodajte jabuke pomiješane sa grožđicama
-
Zatim zarolajte štrudlu tako što ćete započeti s dijelom tijesta koji je bez fila, a zatim uz pomoć krpe u potpunosti urolajte ostatak tijesta.
-
Zatvorite oba kraja štipajući tijesto kako fil ne bi curio tokom kuhanja.
-
Uz pomoć krpe lagano nagnite štrudlu od jabuka na pleh obložen listom papira za pečenje.
-
Otopite preostale 4 kašike putera i premažite štrudlu.
-
Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
-
Pričekajte dok se štrudla potpuno ne ohladi prije nego što pospete prosijani šećer za glazuru/ u prahu.