Sočna začinjena purica

  • on January 25, 2021
  • Likes!
Sočna začinjena purica
Vrijeme pripreme
35 mins
Vrijeme kuhanja
7 hrs 30 mins
Ukupno vrijeme
8 hrs 5 mins
 

Recept za super sočnu puretinu pečenu u gazi i bijelom vinu s biljnim maslacem.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka jela, americka kuhinja, pecena purica, punjena puretina, purece meso recepti, puretina, puretina recepti, purica recepti, zacinjena purica
Autor: admin
Sastojci
  • 1 čitava purica svježa
  • pola šolje otopljenog putera
  • 2 šolje suhog bijelog vina
  • 2 šolje pilećeg ili purećeg temeljca
  • 1 šolja putera omekšanog
  • 2 kašike svježe isjeckane kadulje bez stabiljke
  • 2 kašike svježe isjeckanog ruzmarina bez stabiljke
  • 1 kašika svježe isjeckane majčine dušice bez stabiljke
  • korica od 1 čitavog limuna
  • 4 čehna bijelog luka isjeckana
  • 3 kašičice soli
  • 1 metar gaze
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 150 stepeni.

  2. Dodajte 2 šolje vode u posudu u kojoj ćete peći puricu.

  3. U manju posudu pomiješajte otopljeni puter, bijelo vino i temeljac. Ostavite sa strane.

  4. U drugu posudu stavite omekšani puter, ruzmarin, majčinu dušicu, kadulju, koricu od limuna, bijeli luk i so. Sve to promiješajte zajedno dok se dobro ne sjedini.

  5. Posušite puricu papirnim ubrusom kako bi upio svu tečnost.

  6. Utrljajte 2/3 smjese putera i bilja ispod kožice purice, a koja je iz nad gornjih purećih prsa i bataka. Pazite da ne pokidate kožu. Preostali puter i bilje rasporedite po vrhu pureće kože.

  7. Ako nećete ništa stavljati u puretinu, onda podvežite noge. A ako želite da napunite puricu onda dodajte luk, bijeli luk, 1 limun prepolovljen, mrkvu i celer u pureću šupljinu za dodatni okus. Vežite noge i stavite krila ispod puretine.

  8. Uzmite gazu i smotajte je onoliko koliko je dovoljno da prekrijete vrh purice i strane.

  9. Zatim smotanu gazu umočite u smjesu od bijelog vina/putera. Pokrijte gornji dio i strane puretine gazom.

  10. Smjesu putera/ bijelog vina zagrijte na laganoj temperaturi i upotrijebite je za podlijevanje purice. Kad smjesa od bijelog vina nestane, koristite sokove iz tave.

  11. Stavite puretinu u rernu i podlivajte svakih 20-30 minuta. Otprilike 7-7 i po sati je potrebno za puretinu od 13 kilograma.

  12. Uklonite gazu 30-45 minuta prije nego što ćete puretinu izvadite iz pećnice i dobro je podlijte. Ako se gaza zalijepi, dobro je podlijte kako bi se opustila sa kože.

  13. Ostavite puretinu da se odmori 15 minuta prije rezanja. Za to vrijeme pripravite sos s preostalim sokovima iz tave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..