Recept za super sočnu puretinu pečenu u gazi i bijelom vinu s biljnim maslacem.
- 1 čitava purica svježa
- pola šolje otopljenog putera
- 2 šolje suhog bijelog vina
- 2 šolje pilećeg ili purećeg temeljca
- 1 šolja putera omekšanog
- 2 kašike svježe isjeckane kadulje bez stabiljke
- 2 kašike svježe isjeckanog ruzmarina bez stabiljke
- 1 kašika svježe isjeckane majčine dušice bez stabiljke
- korica od 1 čitavog limuna
- 4 čehna bijelog luka isjeckana
- 3 kašičice soli
- 1 metar gaze
-
Uključite rernu na 150 stepeni.
-
Dodajte 2 šolje vode u posudu u kojoj ćete peći puricu.
-
U manju posudu pomiješajte otopljeni puter, bijelo vino i temeljac. Ostavite sa strane.
-
U drugu posudu stavite omekšani puter, ruzmarin, majčinu dušicu, kadulju, koricu od limuna, bijeli luk i so. Sve to promiješajte zajedno dok se dobro ne sjedini.
-
Posušite puricu papirnim ubrusom kako bi upio svu tečnost.
-
Utrljajte 2/3 smjese putera i bilja ispod kožice purice, a koja je iz nad gornjih purećih prsa i bataka. Pazite da ne pokidate kožu. Preostali puter i bilje rasporedite po vrhu pureće kože.
-
Ako nećete ništa stavljati u puretinu, onda podvežite noge. A ako želite da napunite puricu onda dodajte luk, bijeli luk, 1 limun prepolovljen, mrkvu i celer u pureću šupljinu za dodatni okus. Vežite noge i stavite krila ispod puretine.
-
Uzmite gazu i smotajte je onoliko koliko je dovoljno da prekrijete vrh purice i strane.
-
Zatim smotanu gazu umočite u smjesu od bijelog vina/putera. Pokrijte gornji dio i strane puretine gazom.
-
Smjesu putera/ bijelog vina zagrijte na laganoj temperaturi i upotrijebite je za podlijevanje purice. Kad smjesa od bijelog vina nestane, koristite sokove iz tave.
-
Stavite puretinu u rernu i podlivajte svakih 20-30 minuta. Otprilike 7-7 i po sati je potrebno za puretinu od 13 kilograma.
-
Uklonite gazu 30-45 minuta prije nego što ćete puretinu izvadite iz pećnice i dobro je podlijte. Ako se gaza zalijepi, dobro je podlijte kako bi se opustila sa kože.
-
Ostavite puretinu da se odmori 15 minuta prije rezanja. Za to vrijeme pripravite sos s preostalim sokovima iz tave.