Ova nevjerojatna tjestenina iz rerne pršti okusom piletine, mixa začina i mozzarelle sira!
- 226 gr penne tjestenine ili neke druge
- 453 gr pilećih fileta isjeckanih na kockice
- 1 kašika mix začina
- 2 kašike putera
- 1 kašičica isjeckanog bijelog luka
- 1 kašika mix začina
- pola kašike višenamjenskog brašna
- 480 ml vrhnja za kuhanje
- pola šolje parmezana
- prstohvat bibera
- 1 šolja mocarele
- 4 komada prepržene slanine isjeckane (opcionalno)
- svježe isjeckan peršun (opcionalno)
-
U velikoj šerpi naspite vode i pustite da proključa, posolite je. Kad je voda proključala stavite tjesteninu i skuhajte je. Iscijedite je kad bude gotova.
-
Začinite isjeckanu piletinu mixom začina. Stavite veliku duboku tavu na kolo, na srednju temperaturu, pouljite. Piletinu stavite u tavu i pržite dok ne promijeni boju (dok ne bude više roza), nekih 10-12 minuta. Zatim sklonite piletinu iz tave na tanjir. Pokrijte folijom kako bi ostala topla. Pažljivo ubrusom upijte svu masnoću iz tave jer ćete u njoj praviti sos.
-
Dodajte puter u tavu i otopite ga na srednjoj temperaturi. Kad se puter otopio, dodajte bijeli luk i pržite dok ne počne mirisati, oko 1 minutu. Dodajte mix začina i brašno, miješajte svo vrijeme dok dodajete. Pržite 30 sekundi, miješajući konstantno. Polako dodajte vrhnje za kuhanje. Nastavite kuhati i miješajte jednu minutu ili dok smjesa ne počne da vri. Sklonite sa peći i dodajte parmezan sir, miješajte dok se sir ne otopi. Dodajte bibera.
-
Dodajte iscijeđenu tjesteninu i piletinu u tavu sa sosom. Promiješajte sve.
-
Stavite ovu smjesu u pripremljenu podmazanu posudu/tepsiju u kojoj ćete peći. Po vrhu stavite mocarelu i isjeckanu slaninu (opcionalno). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 20 minuta ili dok sir na vrhu se ne otopi.
-
Potom izvadite iz tave i ostavite tako 5-10 minuta prije serviranja. Servirajte uz svježi peršun ako želite. Uživajte!