- 10 velikih krompira oguljenih i ispranih
- biljno ulje ili kanola ulje
- soli
-
Isijecite krompir na štapiće.
-
Potopite štapiće krompira u hladnu vodu najmanje sat vremena do preko noći. Što duže, to bolje jer se uklanja škrob, zbog čega nastaju ekstra hrskavi krumpirići.
-
Isperite krompir dva puta u hladnoj vodi.
-
Zatim stavite štapiće na papirni ubrus ili čistu krpu i tapkajte krpom da se što više upije tečnost.
-
Zagrijte ulje u veliku duboku šerpu ili tavu. Pomfrit pecite u nekoliko dijelova, nemojte sve stavljati odmah jer tako neće biti hrskavi.
-
Velikom prorezanom kašikom, sličnom kutlači samo prorezana po sredini (ima male krugove) stavljajte krompir u ulje i pržite nekih 5-6 minuta. Ulje bi trebalo lagano da mjehuri.
-
Stavite isprženi krompir na tanjir obložen papirnatim ubrusom ili krpom i popržite ostatak krompira.
-
Pojačajte temperaturu i pržite svaku seriju krompira drugi put dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi, otprilike 5 minuta. Uklonite ih i stavite na suhe papirnate ubruse. Pospite sa soli čim izvadite.
-
Servirajte sa kečapom ili nekim drugim sosom po želji.
-
Stavite krompir u hladnu vodu najmanje 1 sat ili preko noći i potpuno ga osušite polije. Prelijte krompir sa do 1/2 šolje biljnog ulja i pospite biberom i soli. Stavite krompiriće u pripremljenu posudu/tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Ako želite da vam krompir još bude hrskav, pecite još 5 minuta.