Pomfrit

  • on January 21, 2021
  • Likes!
Pomfrit
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 5 mins
 
Kategorije jela: Prilog
Tip kuhinje: Francuska
Tagovi: francuska kuhinja, krompir, krompir recepti, pomfrit, pomfrit recept
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 10 velikih krompira oguljenih i ispranih
  • biljno ulje ili kanola ulje
  • soli
Instrukcije
  1. Isijecite krompir na štapiće.

  2. Potopite štapiće krompira u hladnu vodu najmanje sat vremena do preko noći. Što duže, to bolje jer se uklanja škrob, zbog čega nastaju ekstra hrskavi krumpirići.

  3. Isperite krompir dva puta u hladnoj vodi.

  4. Zatim stavite štapiće na papirni ubrus ili čistu krpu i tapkajte krpom da se što više upije tečnost.

  5. Zagrijte ulje u veliku duboku šerpu ili tavu. Pomfrit pecite u nekoliko dijelova, nemojte sve stavljati odmah jer tako neće biti hrskavi.

  6. Velikom prorezanom kašikom, sličnom kutlači samo prorezana po sredini (ima male krugove) stavljajte krompir u ulje i pržite nekih 5-6 minuta. Ulje bi trebalo lagano da mjehuri.

  7. Stavite isprženi krompir na tanjir obložen papirnatim ubrusom ili krpom i popržite ostatak krompira.

  8. Pojačajte temperaturu i pržite svaku seriju krompira drugi put dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi, otprilike 5 minuta. Uklonite ih i stavite na suhe papirnate ubruse. Pospite sa soli čim izvadite.

  9. Servirajte sa kečapom ili nekim drugim sosom po želji.

U rerni
  1. Stavite krompir u hladnu vodu najmanje 1 sat ili preko noći i potpuno ga osušite polije. Prelijte krompir sa do 1/2 šolje biljnog ulja i pospite biberom i soli. Stavite krompiriće u pripremljenu posudu/tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Ako želite da vam krompir još bude hrskav, pecite još 5 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..