Ovo jelo napravljeno je s pilećim karabatacima i žutom jasminovom rižom. Savršen recept za ručak ili večeru!
- 453 gr pilećih karabataka (5 komada otprilike)
- 1 i po kašičica origana
- 1 kašičica sušenog peršuna
- 1 kašičica paprike u prahu
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 limun iscjeđen
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šolja jasmin ili basmati riže
- 2 šolje pilećeg temeljca
- 2 kašike neslanog putera
- pola šolje luka isjeckanog
- 4 čehne bijelog luka isjeckane
- pola kašike kurkume
- pola kašike kumina
- prstohvat cimeta
- pola šolje svježeg peršuna
-
Uključite rernu na 180 stepeni. U zdjelu srednje veličine stavite piletinu, origano, peršun, papriku, sok od limuna, biber i so. Sve promiješajte.
-
Zagrijte tavu od na srednjoj temperaturi. Dodajte maslinovo ulje, a zatim stavite začinjenu piletinu u tavu i pržite 3-4 minute sa svake strane. Piletina se neće ispeći u potpunosti, to je sasvim u redu jer će poslije toga ići u rernu da se ispeče do kraja.
-
Izvadite piletinu iz tave i stavite je na tanjir. Otopite puter u istoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte isjeckani luk. Pržite 2-3 minute, zatim dodajte i bijeli luk.
-
Zatim dodajte nekuhanu rižu u tavu i miješajte nekih 30tak sekundi. Dodajte pileći temeljac, kurkumu, kumin, cimet i promiješajte. Piletinu vratite nazad u tavu i stavite je na rižu.
-
Prekrijte folijom i pecite 40-45 minuta ili dok riža ne bude skuhana. Po vrhu možete posuti peršuna, masline, feta sir… Uživajte!