Kremasto varivo od crvene leće je veoma ukusno i začinjeno. Recept je veganski, gluten-free, zdrav i veoma jednostavan za napraviti. Jelo je gotovo za 30 minuta i savršeno je za večeru.
- 1 i po šolja suhe crvene leće 300 gr
- 1 velika mrkva fino isjeckana
- 1 mala paprika
- 1 veliki luk isjeckan
- 4 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 1 puna kašika sitno isjeckanog đumbira
- pola kašike biljnog ulja
- 3 šolje povtnog temeljca ili vode 720 ml
- 1 šolja kokosovog mlijeka iz konzerve 240 ml
- 1 i po kašičica kumina
- 1 kašika karija u prahu
- pola kašike zaslađivača po želji
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica paprike
- morske soli i bibera
- 1/3 kašičice zdrobljene crvene paprike – opcionalno
-
Isperite leću u vodi. Isjeckajte luk, bijeli luk, đumbir, papriku i mrkvu.
-
Zagrijte ulje u šerpi i propržite luk, otprilike nekih 3-4 minute na srednjoj temperaturi. Dodajte đumbir, bijeli luk, papriku i mrkvu.
-
Dodajte sve začine, zaslađivač, leću i 3 šolje povrtnog temeljca ili vode. Pustite da proključa, neka se krčka 10 minuta.
-
Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 minuta ili dok ne dobijete željenu gustoću.
-
Začinite sa biberom i soli. Probajte i dodajte još začina, ako je to potrebno.
-
Servirajte vruće uz basmati rižu, krompir ili naan hljeb/pecivo. Začinite sa svježim biljem.
Umjesto mrkve možete koristiti slatki krompir ili tikvu.
Moguće je koristiti umjesto kokosovog mlijeka neku kremu na biljnoj osnovi npr. kremu od soje ili kremu od žitarica. Takođe možete koristiti i mlijeko na biljnoj osnovi, kao što je mlijeko od badema, indijskog oraščića…