Ovaj jednostavan recept za kobasice i brokule super je hranjiv i jednostavan za napraviti. Na stolu je za 25 minuta.
- 450 gr kobasica
- 450 gr brokule izrezane na cvjetove
- 3 kašike putera ili ulja
- 5 čehni bijelog luka isjeckanog sitno
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- sok od pola limuna + komadi limuna za poslije
- so i biber
- 60 ml povrtnog ili goveđeg temeljca
- 1 kašika ljutog sosa – opcionalno
- zdrobljena ljuta crvena paprika – opcionalno
- pola šolje svježe isjeckanog peršuna
- 1 kašika svježih listova timijana (majčine dušice)
-
Brokulu na brzinu blanširajte u ključaloj vodi dok ne omekša, oko 3 minute. Iscijedite i ostavite sa strane.
-
U međuvremenu stavite kobasice u tavu sa pola šolje vode. Kuhajte napola poklopljeno 10 minuta na srednje jakoj vatri, redovito okrećući. Kad voda ispari, dodajte 2 kašike putera, polovicu isjeckanog bijelog luka i zdrobljenu čili papriku (opcionalno) i nastavite pržiti par minuta, dok kobasice ne porumene. Prebacite kobasice na tanjir i ostavite sa strane.
-
U istoj tavi, smanjtie tempraturu i otopite preostali puter. Dodajte nasjeckani peršun, timijan, preostali biejli luk, italijanski začin, crvenu zdrobljenu čili papriku (opcionalno) i blanširane cvjetove brokule i kuhajte 4 do 5 minuta uz redovno miješanje dok ne bude skuhano po vašoj želji. Dodajte limunov sok, povrtni ili goveđi temeljcem, ljuti umak (opcionalno).
-
Dodajte kobasice nazad u tavu i zagrijte ih brzo. Prelijte sos preko kobasica i brokula. Začinite još ako je to potrebno.
-
Servirajte kobasice i brokulu odmah, ukrasite sa još zdrobljenih papričica, svježim biljem i narezanim komadima limuna. Uživajte!