Povrtna čorba je čorba gdje se povrće kuha u kokosovom mlijeku i vrlo blagim začinima. Izvrsno se slaže sa rižom. Evo kako to napraviti.
- 3 kašike kokosovog ulja
- 2 zelena kardamoma
- 2-3 klinčića
- 1 komad cimeta
- 3-4 zrna crnog bibera
- 1 lovorov list
- 2 šolje luka fino isjeckanog
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašičica bijelog luka isjeckanog
- 2 zelene čili paprike prerezane na pola
- 10-12 listova karija opcionalno
- 1 šolja kokosovog mlijeka
- soli
- 1/4 šolje krompira oguljenog i isjeckanog na kockice
- 1/4 šolje izrezane mrkve na kockice
- 1/4 šolje izrezane zelene buranije
- 1/4 šolje graška
- 1 šolja karfiola izrezanog na cvjetove
- 2 kašike paste od indijskog oraščića
- 1 šolja kokosovog mlijeka
- 1 kašika kokosovog ulja
- 4-5 glavica bisernog luka isjeckanog
- 10-12 listova karija opcionalno
-
U tavi zagrijte kokosovo ulje.
-
Kad se ulje zagrijalo dodaje kardamom, klinčić, cimet, zrna bibera i lovorov list.
-
Pržite nekoliko sekundi.
-
Zatim dodajte luk, đumbir i bijeli luk i pržite dok ne dobiju prozirnu boju, staklastu.
-
Dodajte zelene čili paprike i listove karija i pržite minutu.
-
Zatim dodajte svo povrće, kokosovo mlijeko i so.
-
Poklopite i kuhajte 10-15 minuta.
-
Dodajte pastu od indijskog oraščića i ponovo koskovo mlijeko i kuhajte još 3-4 minute.
-
Zagrijte kokosovo ulje u tavi.
-
Kad se ulje ugrijalo, dodajte biserni luk i listove karija i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
-
Zapršku prebacite u čorbu.
-
Servirajte toplo sa rižom ili samo.