Engleski mafini

  • on January 19, 2021
  • Likes!
Engleski mafini
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Vrijeme dizanja tijesta
1 hr 20 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 50 mins
 

Engleski muffini ključno su pecivo za doručak u Engleskoj i služe kao temelj onoga što je vjerojatno najfinije i najpoznatije jelo u toj zemlji: jaja Benedikt.

Kategorije jela: Doručak, Peciva
Tip kuhinje: Engleska kuhinja
Tagovi: engleska kuhinja, engleski mafin irecepti, engleski mafini, mafini, peciva recepti, pecivo
Porcije: 10
Autor: admin
Sastojci
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica instant suhog kvasca
  • 2 kašike otopljenog putera ili ulja
  • 2 šolje i 96 gr brašna 352 gr
  • 1 kašičica soli
  • malo kukuruznog brašna za posuti
Instrukcije
  1. U veliku zdjelu stavite toplu vodu. Stavite šećer, pa onda kvasac. Ostavite tako 10 minuta.

  2. Dodajte otopljeni puter/ulje, brašno i so i promiješajte drvenom kašikom ili plastičnom.

  3. Jednom kad se smjesa sjedini, stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta, dodajući taman toliko brašna koliko je potrebno da se tijesto prestane lijepiti za radnu površinu.

  4. Od tijesta napravite oblik lopte i stavite u nauljenu zdjelu. Pokrijte posudu i ostavite da se tijesto digne sat vremena ili dok se ne udupla u veličini. U međuvremenu pospite nekoliko kašika kukuruznog brašna na komad papira za pečenje ili ručnika.

  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, umijesite još nekoliko puta na pobrašnjenoj površini, a zatim podijelite na 10 jednakih dijelova. Oblikujte svaki komad u loptu valjajući ga između dlana i radne površine.

  6. Stavite loptice na pripremljeni papir ili ručnik i utisnite ih dlanom u ravne krugove. Pospite još kukuruznog brašna po vrhovima tijesta. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite da se digne 20 minuta.

  7. Zagrijte veliku tavu i dodajte ulje. Zatim dodajte mafine, nemojte sve odjednom ako ćete tako prenatrpati tavu, već u serijama. Poklopite i pržite na laganoj vatri s prve strane oko 9 minuta, dok se mafini ne naduju i ne poprime zlatnu boju. Preokrenite i pržite još oko 5 minuta, ili dok druga strana također ne postane zlatna i prepržena.

Bilješke o receptu

Mafine možete prerezati na pola i premazati džemom, puterom, eurokremom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..