Engleski muffini ključno su pecivo za doručak u Engleskoj i služe kao temelj onoga što je vjerojatno najfinije i najpoznatije jelo u toj zemlji: jaja Benedikt.
- 300 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica instant suhog kvasca
- 2 kašike otopljenog putera ili ulja
- 2 šolje i 96 gr brašna 352 gr
- 1 kašičica soli
- malo kukuruznog brašna za posuti
-
U veliku zdjelu stavite toplu vodu. Stavite šećer, pa onda kvasac. Ostavite tako 10 minuta.
-
Dodajte otopljeni puter/ulje, brašno i so i promiješajte drvenom kašikom ili plastičnom.
-
Jednom kad se smjesa sjedini, stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta, dodajući taman toliko brašna koliko je potrebno da se tijesto prestane lijepiti za radnu površinu.
-
Od tijesta napravite oblik lopte i stavite u nauljenu zdjelu. Pokrijte posudu i ostavite da se tijesto digne sat vremena ili dok se ne udupla u veličini. U međuvremenu pospite nekoliko kašika kukuruznog brašna na komad papira za pečenje ili ručnika.
-
Nakon što se tijesto udvostručilo, umijesite još nekoliko puta na pobrašnjenoj površini, a zatim podijelite na 10 jednakih dijelova. Oblikujte svaki komad u loptu valjajući ga između dlana i radne površine.
-
Stavite loptice na pripremljeni papir ili ručnik i utisnite ih dlanom u ravne krugove. Pospite još kukuruznog brašna po vrhovima tijesta. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite da se digne 20 minuta.
-
Zagrijte veliku tavu i dodajte ulje. Zatim dodajte mafine, nemojte sve odjednom ako ćete tako prenatrpati tavu, već u serijama. Poklopite i pržite na laganoj vatri s prve strane oko 9 minuta, dok se mafini ne naduju i ne poprime zlatnu boju. Preokrenite i pržite još oko 5 minuta, ili dok druga strana također ne postane zlatna i prepržena.
Mafine možete prerezati na pola i premazati džemom, puterom, eurokremom…