Pečeni janjeći but

  • on January 18, 2021
  • Likes!
Pečeni janjeći but
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 40 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 50 mins
 

Pečena janjetina proglašena je australskim nacionalnim jelom. Ova savršena pečena janjeća noga bez kostiju će vas oduševiti. Namaže se pastom od maslinovog ulja i začinskog bilja i puni se listićima češnjaka. Sigurno će biti hit na bilo kojem odmoru ili bilo kojoj večeri!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Australska kuhinja
Tagovi: australska jela, australska kuhinja, janjeci but, janjeci but recepti, janjetina recepti, peceni janjeci but
Autor: admin
Sastojci
  • 2 kg janjećeg buta bez kostiju podrezan i vezan u mrežu
  • 1 kašika svježeg ruzmarina fino isjeckanog
  • pola šolje fino isjeckanog peršuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice košer soli
  • 2 kašičice bibera
Instrukcije
  1. Sat vremena prije nego što ćete ispeći meso, izvadite ga iz frižidera. Nožem za rezanje izrežite proreze duboke oko 1 cm i 20 mm po cijeloj janjetini, međusobno udaljene oko 5 cm, pazeći da ne prerežete mrežu. U svaki taj dio koji ste izrezali stavite tanko izrezani bijeli lu . Stavite janjetinu na rešetku za pečenje u plitku posudu ili običnu posudu za pečenje. Ostavite sa strane.

  2. U manju zdjelu stavite ruzmarin, peršun, maslinovo ulje, so i biber. Pomiješajte dobro, dobit ćete "pastu". Utrljajte pastu po čitavom mesu. Tako premazanu ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 45 minuta kako bi upila sve začine.

  3. Uključite rernu na 170 stepeni i pustite da se zagrije. Pecite meso nekih 1h i 40-45 minuta. Izvadite iz rerne. Ostavite je tako desetak minuta. Odstranite mrežu i izrežite meso. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..