Pečena janjetina proglašena je australskim nacionalnim jelom. Ova savršena pečena janjeća noga bez kostiju će vas oduševiti. Namaže se pastom od maslinovog ulja i začinskog bilja i puni se listićima češnjaka. Sigurno će biti hit na bilo kojem odmoru ili bilo kojoj večeri!
- 2 kg janjećeg buta bez kostiju podrezan i vezan u mrežu
- 1 kašika svježeg ruzmarina fino isjeckanog
- pola šolje fino isjeckanog peršuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice košer soli
- 2 kašičice bibera
-
Sat vremena prije nego što ćete ispeći meso, izvadite ga iz frižidera. Nožem za rezanje izrežite proreze duboke oko 1 cm i 20 mm po cijeloj janjetini, međusobno udaljene oko 5 cm, pazeći da ne prerežete mrežu. U svaki taj dio koji ste izrezali stavite tanko izrezani bijeli lu . Stavite janjetinu na rešetku za pečenje u plitku posudu ili običnu posudu za pečenje. Ostavite sa strane.
-
U manju zdjelu stavite ruzmarin, peršun, maslinovo ulje, so i biber. Pomiješajte dobro, dobit ćete "pastu". Utrljajte pastu po čitavom mesu. Tako premazanu ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 45 minuta kako bi upila sve začine.
-
Uključite rernu na 170 stepeni i pustite da se zagrije. Pecite meso nekih 1h i 40-45 minuta. Izvadite iz rerne. Ostavite je tako desetak minuta. Odstranite mrežu i izrežite meso. Uživajte!