Domaći kečap

  • on January 18, 2021
  • Likes!
Domaći kečap
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 5 mins
 

Ovaj jednostavni recept za domaći kečap ne samo da je zdraviji od onog kupljenog, već je i toliko zaraznije ukusan jer možete kontrolirati tačnu količinu šećera, soli i začina dodanih u ovako napravljen kečap.

Kategorije jela: Dodaci jelima
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: domaci kecap, domaci kecap recepti, homemade kecap, kecap, kecap recepti, zdrava ishrana, zdravi kecap
Porcije: 1 šolja
Kalorije: 17 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 6 šolja šeri paradajza
  • pola šolje sirćeta od jabuke
  • 1/4 šolje smeđeg šećera 50 gr
  • 1 čitav klinčić
  • 1 kašičica luka u prahu
  • prstohvat cimeta
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • prstohvat sjemenki celera
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat čilija u prahu ili kajenske paprike
Instrukcije
  1. Operite paradajz i otklonite sve stabiljke.

  2. Stavite paradajz u veliku posudu i izblendajte ga štapnim mikserom. Možete to učiniti i u procesoru hrane.

  3. Zatim tako izblendan propustite kroz sito kako biste otklonili sjemenke i dijelove kožice.

  4. U veliku dublju tavu ili u šerpu na srednju temperaturu, stavite izblendani paradajz, pustite da polako proključa i kuhajte 45 minuta. Povremeno miješajte.

  5. Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte dobro. Začini i okusi miješaju se dajući vam onaj prepoznatljivi okus kečapa.

  6. Kuhajte tako na srednjoj temperaturi još 8-10 minuta, povremeno promiješajte. Kad budete dobili gustoću kakvu želite, sklonite sa peći.

  7. Ostavite da se ohladi, a zatim prenesite u hermetički zatvorenu posudu ili bocu i držite u frižideru do mjesec dana.

Bilješke o receptu

Neki ljudi koriste javorov sirup za rafiniranu verziju bez šećera.

17 kalorija se odnosi na jednu kašiku kečapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..