Ovaj jednostavni recept za domaći kečap ne samo da je zdraviji od onog kupljenog, već je i toliko zaraznije ukusan jer možete kontrolirati tačnu količinu šećera, soli i začina dodanih u ovako napravljen kečap.
- 6 šolja šeri paradajza
- pola šolje sirćeta od jabuke
- 1/4 šolje smeđeg šećera 50 gr
- 1 čitav klinčić
- 1 kašičica luka u prahu
- prstohvat cimeta
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- prstohvat sjemenki celera
- 1 kašičica soli
- prstohvat čilija u prahu ili kajenske paprike
-
Operite paradajz i otklonite sve stabiljke.
-
Stavite paradajz u veliku posudu i izblendajte ga štapnim mikserom. Možete to učiniti i u procesoru hrane.
-
Zatim tako izblendan propustite kroz sito kako biste otklonili sjemenke i dijelove kožice.
-
U veliku dublju tavu ili u šerpu na srednju temperaturu, stavite izblendani paradajz, pustite da polako proključa i kuhajte 45 minuta. Povremeno miješajte.
-
Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte dobro. Začini i okusi miješaju se dajući vam onaj prepoznatljivi okus kečapa.
-
Kuhajte tako na srednjoj temperaturi još 8-10 minuta, povremeno promiješajte. Kad budete dobili gustoću kakvu želite, sklonite sa peći.
-
Ostavite da se ohladi, a zatim prenesite u hermetički zatvorenu posudu ili bocu i držite u frižideru do mjesec dana.
Neki ljudi koriste javorov sirup za rafiniranu verziju bez šećera.
17 kalorija se odnosi na jednu kašiku kečapa.