Tetrazzini kremasto je zapečena tjestenina s domaćim umakom, isjeckanom puretinom, špagetima i zlatnom sirastom koricom!
- 500 gr purećih fileta
- 1 i po šolja purećeg ili povrtnog temeljca
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- 56 gr putera
- pola glavice luka srednje veličine fino isjeckanog
- 1 kašičica bijelog luka isjeckanog
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- prstohvat soli ili više po potrebi
- prstohvat bibera
- 34 gr višenamjenskog brašna 1/4 šolje
- 2 šolje purećeg temeljca
- 2 šolje vrhnja za kuhanje
- 375 gr špageta skuhanih al dente
- 1 šolja naerendane mocarele
- 1 šolja zamrznutog graška
-
U veliku dublju tavu ili šerpu stavite puretinu, dodajte pureći temeljac. Začinite sa biberom i soli.
-
Pustite da proključa, zatim reducirajte temperaturu na slabije.
-
Poklopite i pustite da se kuha dok ne smekša meso, oko 40 minuta.
-
Zatim skuhanu puretinu stavite na dasku za rezanje i izrežite ili usitnite. Ostavite sa strane.
-
U dubljoj tavi otopite puter.
-
Dodajte luk i pržite na srednjoj temperaturi dok luk ne smekša.
-
Dodajte bijeli luk, italijansku mješavinu začina, so i biber i pržite 1 minutu.
-
Dodajte brašno i mutite dok se brašno u potpunosti ne sjedini sa puterom.
-
Dodajte pureći temeljac i vrhnje i promiješajte dobro. Nastavite kuhati na srednjoj temperaturi, često miješajte dok se smjesa ne ugusti. Ostavite sa strane.
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
U podmazanu posudu/tepsiju stavite skuhane špagete, puretinu i grašak. Umak pospite preko paste, rasporedite kašikom, tako da i zahvati i špagete.
-
Pospite sira po vrhu i pecite 20 minuta ili dok pasta ne porumeni po vrhu.
Možete i zamijeniti povrće, možete dodati gljive u konzervi ili sotirane,
pečenu crvenu papriku, sitno nasjeckani špinat ili nešto iz vašeg zamrzivača.
Zamijenite špagete za bilo koju drugu vrstu tjestenine, skuhanu na isti način. (U ključalu slanu vodu ubacite tjesteninu i pustite da se skuha).
Špagete možete zamijeniti i sa kuhanom rižom ili sa gluten-free pastom ako želite gluten-free jelo.