- 40 zamrznutih omota za kineske rolnice ili uzmite jufku i isijecite oblik kvadrata
- 85 gr rezanaca od rize
- 453 gr mljevene puretine
- 226 gr gljiva smeđih ili bijelih
- 1 srednji luk isjeckan
- 2 srednje mrkve naerendane ili isijeckane na štapiće manje
- 4 šolje tanko izrezanog kupusa
- 2 kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 1 i po kašika soja sosa
- 1 kašičica susamovog ulja
- kanola ulje za prženje
- 1 umućeno jaje za premazivanje rolnica
-
Stavite rezance u veliku zdjelu otpornu na toplinu i prelijte ih vrućom vodom. Odvojite rezance tako što ćete ih rastaviti viljuškama i ostavite ih tako 5-7 minuta da omekšaju. Zatim ih isperite hladnom vodom, a onda ih dobro iscijedite. Isjeckajte rezance na komade od otprilike 2 i po cm na dasci za rezanje i premjestite u veliku posudu.
-
Stavite duboku tavu/šerpu na kolo na srednju temperaturu. Dodajte kašiku ulja i pustite da se zagrije, zatim dodajte mljevenu puretinu i pola kašičice soli. Pržite meso dok ne promijeni boju, zatim ga premjestite u posudu sa rezancima.
-
U istu tavu dodajte 2 kašike ulja, izrezane gljive, luk i mrkvu. Pržite dok se ne smekešaju, oko 5-6 minuta, zatim dodajte 4 šolje kupusa i pržite dok ne "uvene", ne smekša, oko 2 minute. Začinite sa pola kašičice soli, a onda premjestite u posudu sa rezancima.
-
U tu posudu dodajte kašičicu soli, pola kašičice bibera, soja sos i kašičicu susamovog ulja. Promiješajte dobro smjesu i probajte je, začinite još ako treba. Iscijedite tekućinu iz smjese, ako je ima.
-
Oljuštite 1 omot i stavite ga u obliku trokuta na čistu radnu površinu. Preostale omote držite prekrivenim vlažnim papirnatim ručnikom kako se ne bi isušile. Dodajte 1/4 šolje smjese na donju trećinu omota.
-
Preklopite donji kut preko fila i ugurajte ispod. Kao na slici. Čvrsto zarolajte prema sredini, a zatim preklopite sa strane, ponovo zarolajte pa čisti dio koji vam je preostao lagano premažite razmućenim jajetom i zarolajte. Ponovite sa preostalim omotima. Formirane omote držite pokrivene plastičnom folijom kako se ne bi isušile.
-
Zagrijte ulje u dubokoj šerpi. Pecite 5-6 rolnica istovremeno ili više ako imate prostora, po 5-6 minuta ili dok ne budu zlatno smeđe i hrskave. Zatim rolnice stavite na papirni ubrus ili rešetku kako bi se ulje iscijedilo. Pustite da se ohlade 15 minuta, pa onda servirajte sa vašim omiljenim sosom.