Hrskavi punjeni krompirići sa slaninom, špinatom i puno sira.
- 5 srednjih krompira ili 3 šolje pirea
- 4 lista slanine/suhog mesa proprženog
- 2 šolje ulja
- 113 gr sira isjeckanog na jednake kockice
- 1/4 šolje baby špinata isjeckanog
- 2 jaja
- 1 šolja prezle
- prstohvat bibera
- pola kašičice soli
- pola kašičice bijelog luka u prahu
-
U šerpu naspite vode i stavite krompir, pustite da proključa. Kuhajte dok se krompir ne smekša, nekih 15-20 minuta. Zabodite viljuškom ili nožem oi sredini krompira, tako ćete znati da li je skuhan. Kad se krompir skuhao, iscijedite vodu, pustite da se krompir ohladi, a onda ga ogulite i naerendajte.
-
U posudu/zdjelu stavite krompir, isjeckanu slaninu/suho meso – opcionalno, špinat, jaja, biber, so i bijeli luk u prahu. Sve promiješajte.
-
Ako imate kašičicu za sladoled onda je uzmite i zahvatite smjesu sa krompirom ili jednostavno uzmite malo smjese običnom kašikom i stavite je u ruke. Spljoštrite rukama smjesu, zatim stavite u sredinu kockicu sira, pa opet kašikom uzmite malo smjese i stavite na vrh sira.
-
Rukama oblikujte lopticu od dobijene smjese, zatim lopticu uvaljajte u prezlu. Tako ponovite sa svakom lopticom.
-
U manju dublju tavu stavite ulje i pustite da se ulje zagrije. Kad se ulje zagrijalo ubacite loptice i pustite da se prže dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim ih premjestite na papirni ubrus. Servirajte vruće. Uživajte!