Ova gurmanska krem supa od gljiva ima kremastu podlogu s puno narezanih gljiva. Izrađena od miješanih gljiva, mirisne majčine dušicem, ova domaća krem supa od gljiva prava je stvar. Elegantna udobna hrana u najboljem izdanju!
- 453 gr svježih gljiva kojih god želite (kremini, šitaki.. )
- 1 veliki luk isjeckan oko 2 šolje
- 6 kašika neslanog putera
- 45 gr višenamjenskog brašna 1/3 šolje
- košer soli
- bibera
- 4 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
- pola kašike ili kašika svježih liski timijana
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
-
Dobro očistite gljive i odstranite sve žilave stabiljke sa njih. Izrežite gljive na tanko i ostavite sa strane.
-
U veliku duboku šerpu otopite puter. Dodajte luk i pržite ga dok se ne smekša, ali da ne bude braonkast, otprilike oko 5-8 minuta. Zatim dodajte gljive i pola kašičice košer soli i pola kašičice bibera. Pržite na srednjoj temperaturi, često miješajte dok gljive ne puste svoju tečnost i dok ne smekšaju, oko 10 minuta.
-
Dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini sa smjesom od gljiva. Pržite oko 1 minute, zatim dodajte temeljac i liske timijana. Pustite da proključa, miješajte.
-
Smanjite temperaturu i pustite da se kuha 20 minuta, miješajte povremeno. Zatim sklonite sa peći.
-
Premjestite 1- pola šolje u blender ili procesor hrane i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim tako dobijenu smjesu vratite nazad u šerpu.
-
Dodajte vrhnje za kuhanje i začine po potrebi. Servirajte.