Piletina i krompir u umaku od senfa ukusno je čudo u jednom loncu. Italijanski začini i dijonska gorušica lijepo se spajaju u bogatom umaku koji se savršeno slaže s nježnom piletinom i krompirom.
- 3 srednja pileća fileta
- 2 kašičice mješavine italijanskih začina
- soli i bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 226 gr malih krompirića prepolovljenih ili izrezanih na četvrt
- 1 kašika putera
- 1 kašičica isjeckanog bijelog luka
- 1 šolja pilećeg temeljca
- 2 kašike dijon senfa
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
-
Uključite rernu na 190 stepeni.
-
U veću posudu stavite piletinu i krompiriće. Pospite sa 1 kašikom maslinovog ulja, promiješajte. Zatim začinite sa biberom, soli i mješavinom italijanskih začina.
-
U većoj šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i promiješajte.
-
Stavite piletinu u jedan dio šerpe, a krompiriće u drugi dio. Pržite 3-4 minute, zatim preokrenite piletinu i pržite još 3-4 minute dok ne porumeni sa obje strane. Zatim piletinu i krompiriće premjestite na tanjir i pokrijte da ostanu topli.
-
U istoj šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte isjeckani bijeli luk i propržite ga 1 minutu.
-
Dodajte pileći temeljac i dijon senf, promiješajte pa dodajte vrhnje za kuhanje, so i biber. Promiješajte sve.
-
Vratite piletinu i krompir u šerpu, prelivajte ih sosom.
-
Zatim premjestite sve to u rernu i pecite 15-20 minuta ili dok piletina se ne skuha dobro iznutra,a krompirići budu mekani na dodir viljuškom.
-
Preko piletine i krompirića prelijte sos, začinite sa biberom i svježim biljem ako želite. Uživajte!