Jednostavna i laka metoda koja pokazuje kako napraviti savršeno sočne i ukusno začinjene pileće g filete pečene u rerni.
- 453 gr pilećih fileta
- 4 šolje mlake vode
- prstohvat soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- pola kašičice dimljene ili slatke paprike
- prstohvat kajenske paprike
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- pola kašičice luka u prahu
- pola kašičice timijana
- pola kašičice bosiljka
- pola kašičice ruzmarina
- pola kašičice peršuna
- malo svježeg peršuna
-
Uključite rernu na 220 stepeni.
-
Stavite filete u veliku zdjelu i ostavite sa strane.
-
U drugu veliku zdjelu stavite mlaku vodu i so, promiješajte i pospite po piletini. Ostavite tako sa strane 20-30 minuta. Takođe, možete prekriti posudu i ostaviti u frižideru 2 sata.
-
U međuvremenu pripremite začine.
-
U manju posudu dodajte sve navedene začine, uzmite viljušku i promiješajte dobro. Ostavite sa strane.
-
Prospite vodu iz zdjele sa piletinom, filete properite hladnom vodom i posušite ubrusom. Piletina je već upila dovoljno soli.
-
Filete stavite u posudu u kojoj ćete peći i "natrljajte" ih dobro maslinovim uljem.
-
Pospite začine po komadima piletine ravnomjerno sa svih strana. Ne morate koristiti sve začine, niti sve posuti u piletinu, onoliko koliko vi želite.
-
Posudu stavite u rernu i pecite 22-25 minuta. Nakon 20 minuta provjerite piletinu i vidite da li se dobro ispekla.
-
Ako želite da vam piletina lijepo porumeni po vrhu, pecite još nekih 4-5 minuta.
-
Izvadite piletinu iz rerne i servirajte na tanjire. Pustite tako da stoji 10 tak minuta prije sječenja.
-
Pospite peršuna po vrhu ako želite i servirajte.