Ovaj recept za paleo pileće nuggetse jednostavan je za pripremiti. Možete ih napraviti pržene ili pečene!
- 2 srednja pileća fileta
- 1/4 šolje majoneze 57 gr
- 1 kašičica bijelog vinskog sirćeta ili neki drugi
- 1 šolja bademovog brašna
- pola kašičice morske soli
- prstohvat bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
-
Napunite veću zdjelu vodom i dodajte nekoliko kašika morske soli. Stavite piletinu u tu vodu i ostavite je najmanje 10 minuta do 1 sat. Zatim iscijedite vodu i posušite piletinu. Izrežite piletinu na komadiće.
-
U manjoj posudi promiješajte majonezu i sirće.
-
U drugoj posudi promiješajte brašno sa pola kašičice morske soli i prstohvatom bibera. Možete staviti i neke druge začine ako želite.
-
Umočite svaki komadić piletine u smjesu sa majonezom, zatim uvaljajte u smjesu sa brašnom. Najbolje bi bilo kad bi malo zamrznuli komadiće piletine jer tako ćete izbjeći da se smjesa sa piletine odvoji sa nje prilikom prženja jer ipak je riječ o bademovom brašnu, a ne običnom.
-
Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Zatim dodajte komadiće piletine i pržite oko 2-3 minute sa svake strane, dok komadići ne dobiju zlatnu boju. Dodajte još maslinovog ulja ako vam zatreba.
-
Uključite rernu na 230 stepeni. Na pleh/u posudu stavite papir za pečenje. Zatim u posudu/na pleh stavite komadiće piletine. Pecite 6-8 minuta dok dno piletine ne dobije zaltnu boju, zatim preokrenite piletinu i pecite još 6-8 minuta dok ne porumeni sa druge strane.