Ovo su najbolji pileći nuggetsi koje ćete napraviti kod kuće. Zdravi su jer su pečeni, sočni su i izvana savršeno hrskavi.
- 453 gr pilećih fileta
- 177 ml mlaćenice
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- prstohvat paprike
- 1 jaje
- 2 i po šolje prezle
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- pola kašičice timijana
- prstohvat bijelog luka u prahu
- pola kašičice luka u prahu
- prstohvat kajenske paprike
- pola kašičice paprike
- prstohvat soli
-
Izrežite pileće filete na manje komadiće. Neka vam svi budu približno iste veličine.
-
U zdjelu dodajte mlaćenicu, so, biber i papriku. Sve to promiješajte dobro. Dodajte u to komadiće piletine i uvaljajte ih dobro u smjesu. Zatim pokrijte posudu i ostavite u frižideru da se piletina marinira najmanje sat vremena do 24h.
-
Kad je piletina spremna, u tavu dodajte ulje i pustite da se zagrije, zatim dodajte prezlu i propržite je dok ne bude hrskava i dobije lijepu braonkastu boju. Miješajte kako biste izbjegli da zagori.
-
Kad se prezla malo ohladila od prženja, dodajte začine, promiješajte i ostavite sa strane dok vam ne zatreba.
-
Uključite rernu na 190 stepeni. Na pleh stavite rešetku ako imate, ako ne onda obložite pleh papirom za pečenje.
-
Izvadite piletinu iz frižidera i ostavite neko vrijeme u kuhinji kako bi imala sobnu temperaturu i bila spremna za pečenje.
-
Zatim dodajte umućeno jaje u piletinu i promiejšajte sve dobro.
-
Stavite prezlu u neku posudu.
-
Uzmite nekoliko komadića piletine i uvaljajte ih u prezlu, možete to uraditi viljuškom.
-
Tako uvaljane komadiće piletine stavite na rešetku ili na pleh.
-
Pecite 12-15 minuta dok ne piletina ne bude hrskava.
Timijan možete zamijeniti origanom ili peršunom.