Pileće poplete

  • on January 10, 2021
  • Likes!
Pileće poplete
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 
Kategorije jela: Predjelo, Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka kuhinja, pilece poplete, piletina, poplete
Kalorije: 382 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 štapa celera fino isjeckanog
  • pola bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 jaje umućeno
  • 1 kašika senfa
  • 453 gr mljevene piletine
  • 1 šolja prezle
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • 6 kašika putera
  • 3/4 šolje nekog ljutkastog sosa 169 gr
Instrukcije
  1. Manju tavu stavite na kolo na srednju temperaturu. Stavite 1 kašiku maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo dodajte celer i luk i pržite 3-4 minute. Ostavite sa strane.

  2. U zdjelu srednje veličine, stavite prethodno ohlađene na sobnoj temperaturi, celer i luk, zatim jaja, senf i piletinu, sve promiješajte. Potom dodajte prezlu, so i biber, sve izmiješajte.

  3. Od dobijene smjese formirajte loptice veličine otprilike 2.5 cm ili po želji. Zagrijte preostale 3 kašike ulja u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte loptice i pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 2-3 minute po strani (ukupno 8-10 minuta).

  4. U šerpici otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ljutkasti sos i mutite dok sos ne bude gladak. Zatim loptice uvaljajte u sos.

  5. Servirajte poplete vruće uz neki dresing pored. Polpete se mogu napraviti dva dana unaprijed i lagano podgrijavati na peći ili u mikrovalnoj pećnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..