- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 štapa celera fino isjeckanog
- pola bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 jaje umućeno
- 1 kašika senfa
- 453 gr mljevene piletine
- 1 šolja prezle
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 6 kašika putera
- 3/4 šolje nekog ljutkastog sosa 169 gr
-
Manju tavu stavite na kolo na srednju temperaturu. Stavite 1 kašiku maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo dodajte celer i luk i pržite 3-4 minute. Ostavite sa strane.
-
U zdjelu srednje veličine, stavite prethodno ohlađene na sobnoj temperaturi, celer i luk, zatim jaja, senf i piletinu, sve promiješajte. Potom dodajte prezlu, so i biber, sve izmiješajte.
-
Od dobijene smjese formirajte loptice veličine otprilike 2.5 cm ili po želji. Zagrijte preostale 3 kašike ulja u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte loptice i pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 2-3 minute po strani (ukupno 8-10 minuta).
-
U šerpici otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ljutkasti sos i mutite dok sos ne bude gladak. Zatim loptice uvaljajte u sos.
-
Servirajte poplete vruće uz neki dresing pored. Polpete se mogu napraviti dva dana unaprijed i lagano podgrijavati na peći ili u mikrovalnoj pećnici.