- 226 gr mljevene govedine
- 40 gr isjeckanog luka 3/4 šolje
- 67 gr naerendane mrkve 3/4 šolje
- 40 gr isjeckanog celera
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašičica sušenog peršuna
- 4 kašike putera
- 3 šolje pilećeg temeljca
- 4 šolje oguljenog krompira isjeckanog
- 31 gr višenamjenskog brašna 1/4 šolje
- 340 gr naerendanog sira
- 1 – 1 i po šolja mlijeko
- soli
- prstohvat bibera
- 4 kašike pavlake
-
Stavite šerpu na kolo, pustite da se zagrije, dodajte ulje i meso, meso pržite dok ne promijeni boju, zatim izvadite meso, iscijedite i posušite.
-
U istoj šerpi dodajte kašiku putera, zatim luk, mrkvu, celer, bosiljak i peršun. Pržite dok se povrće ne smekša, nekih 10 tak minuta.
-
Dodajte pileći temeljac, krompir i meso, pustite da proključa. Zatim temperaturu smanjite, pokrijte i pustite da se krčka nekih 10-12 minuta ili dok krompir ne omekša.
-
U međuvremenu u manjoj tavi otopite preostali puter. Dodajte brašno, miješajte nekih 3-5 minuta ili dok se ne pojave mjehurići. Zatim to dodajte u supu, pustite da proključa. Kuhajte i miješajte još 2 minute.
-
Smanjite temperaturu na najslabije. Dodajte mlijeko, sir, so i biber. Kuhajte i miješajte dok se sir ne otopi. Sklonite sa peći i dodajte pavlaku, promiješajte ili izblendajte.