Margarita pizza pravi se sa pizza sosom, naerendanom mocarelom, roma paradajzom i svježim lišćem bosiljka. Savršeni italijanski klasik!
- 1 gotovo tijesto za picu
- 1 i po šolja naerendane mocarele
- 2 paradajza Roma isječena na tanke krugove
- 10 velikih listova bosiljka
- pola šolje pizza sosa
- 2 kašike putera
- 22 gr parmezana 1/4 šolje
- 170 gr paradajz paste
- 60 ml maslinovog ulja 1/4 šolje
- 1 šolja vode
- 1 i po kašičica origana
- prstohvat ruzmarina
- pola kašičice sušene kadulje
- prstohvat mažurana
- prstohvat soli
-
Pospite brašna po površini na kojoj ćete razvući tijesto. Uzmijeto već gotovu koru za picu, stavite je na pobrašnjenu površinu i razvaljajte oklagijom na željenu veličinu. Tijesto stavite u podmazanu posudu/tepsiju.
-
U manju posudu izmiješajte sve sastojke iz kategorije pizza sos.
-
Zatim četkicom umočite u sos i premažite tijesto.
-
Po vrhu pospite naerendanog sira, zatim stavite kolutove paradajza po siru.
-
Pecite pizzu prema uputstvu pakovanja kore za pizzu, otprilike nekih 15 tak minuta na 230 stepeni.
-
Kad je pizza gotova izvadite je iz rerne. Puter otopite u mikrovalnoj ili na peći.
-
Četkicu umočite u maslac i premažite koru pizze. Pospite parmezan po vrhu kore. Na pečenu pizzu položite svježe listove bosiljka. Uživajte!