Alfredo sos za pastu
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Napravite umak za pastu kod kuće za samo 20 minuta!
Kategorije jela:
Dodaci jelima, Pasta, Ručak, Večera
Tip kuhinje:
Italijanska
Tagovi:
alfredo sos, alfredo umak, sos, sos za pastu, sos za tjesteninu, umak, umak za pastu, umak za tjesteninu
Porcije: 6
Kalorije: 624 kcal
Sastojci
- 6 kašika putera
- 1 kašika isjeckanog bijelog luka
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
- 1 i po šolja mlijeka
- pola šolje parmezana
- pola šolje romano sira naerendanog
- soli i bibera
- 450 gr tjestenine
- peršuna
Instrukcije
-
Skuhajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. (U ključalu slanu vodu stavite tjesteninu, pustite da omekša i gotova je).
-
Dok se tjestenina kuha napravite sos.
-
Otopite puter u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i pržite otprilike minutu.
-
Dodavajte brašno i svo vrijeme miejšajte, postepeno dodavajte vrhnje za kuhanje, zatim mlijeko, konstantno mješajte.
-
Smanjite temperaturu na slabije kad počnu se pojavljivati mjehurići. Smjesa bi trebalo da bude gušća.
-
Polako dodavajte sir, konstantno mješajte.
-
Iscijedite tjesteninu i ubacite je u sos, dobro promiješajte.
-
Pospite peršuna po vrhu i servirajte!