Alfredo sos za pastu

  • on January 9, 2021
  • Likes!
Alfredo sos za pastu
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Napravite umak za pastu kod kuće za samo 20 minuta!

Kategorije jela: Dodaci jelima, Pasta, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: alfredo sos, alfredo umak, sos, sos za pastu, sos za tjesteninu, umak, umak za pastu, umak za tjesteninu
Porcije: 6
Kalorije: 624 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 6 kašika putera
  • 1 kašika isjeckanog bijelog luka
  • 2 kašike višenamjenskog brašna
  • 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
  • 1 i po šolja mlijeka
  • pola šolje parmezana
  • pola šolje romano sira naerendanog
  • soli i bibera
  • 450 gr tjestenine
  • peršuna
Instrukcije
  1. Skuhajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. (U ključalu slanu vodu stavite tjesteninu, pustite da omekša i gotova je).

  2. Dok se tjestenina kuha napravite sos.

  3. Otopite puter u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i pržite otprilike minutu.

  4. Dodavajte brašno i svo vrijeme miejšajte, postepeno dodavajte vrhnje za kuhanje, zatim mlijeko, konstantno mješajte.

  5. Smanjite temperaturu na slabije kad počnu se pojavljivati mjehurići. Smjesa bi trebalo da bude gušća.

  6. Polako dodavajte sir, konstantno mješajte.

  7. Iscijedite tjesteninu i ubacite je u sos, dobro promiješajte.

  8. Pospite peršuna po vrhu i servirajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..