Ovo pecivo je premazano su maslacem od slatkog meda i može se napraviti u stroju za hljeb ili ručno! Savršena ideja za prilog za blagdane i porodične večere!
- 300 ml mlijeka
- 1 kašičica soli
- 4 kašike otopljenog putera
- 1 veće jaje
- 1/4 šolje meda
- 4 šolje višenamjenskog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
-
U šerpu naspite mlijeko i pustite da se ugrije. Sklonite ga sa peći kad se počnu pojavljivati mjehurići na mlijeku.
-
U manju posudu stavite med, ugrijano mlijeko i kvasac, sve promiješajte i ostavite tako 5 minuta.
-
U veću posudu stavite 3 kašike otopljenog putera, smjesu sa mlijekom, jaje i 2 šolje brašna. Miksajte na sporoj jačini (ako imate odgovarajuće vilice za tijesto) ili rukama umijesite. Postepeno dodavajte preostale 2 šolje brašna i miksajte dok se dobro ne sjedini sve.
-
Dodajte so i miksajte/mijesite još nekih otprilike 8 minuta.
-
Zatim tijesto stavite na površinu posutu brašnom i mijesite još neko vrijeme.
-
Podmažite veliku zdjelu/posudu i stavite tijesto u nju. Prekrijte posudu plastičnom folijom ili krpom i ostavite tako da se tijesto digne na sobnoj temperaturi sat vremena.
-
Zatim tijesto stavite na pripremljenu površinu i razvaljajte ga. Potom tijesto preklopite na pola i zatvorite krajeve.
-
Izrežite 24 manjih kvadratića jednake veličine i stavite ih na podmazani pleh. Zatim ih pokrijte i pustite tako da stoje 30-40 minuta kako bi se podigli, uduplat će se u veličini.
-
Uključite rernu na 180 stepeni, kad se rerna ugrijala ubacite tijesto i pecite 12-15 minuta ili dok vrh tijesta ne dobije svijetlo zlatnu boju.
-
Otopite preostali puter i premažite tijesto.
-
Dobijeno pecivo prepolovite i premažite sa puterom, džemom ili čime god želite. Uživajte!