Teksaško pecivo

  • on January 8, 2021
  • Likes!
Teksaško pecivo
Vrijeme pripreme
1 hr
Vrijeme kuhanja
15 mins
Vrijeme dizanja tijesta
1 hr 40 mins
Ukupno vrijeme
2 hrs 55 mins
 

Ovo pecivo je premazano su maslacem od slatkog meda i može se napraviti u stroju za hljeb ili ručno! Savršena ideja za prilog za blagdane i porodične večere!

Kategorije jela: Doručak, Peciva
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka kuhinja, dorucak, pecivo
Porcije: 24 komada
Kalorije: 117 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 300 ml mlijeka
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike otopljenog putera
  • 1 veće jaje
  • 1/4 šolje meda
  • 4 šolje višenamjenskog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
Instrukcije
  1. U šerpu naspite mlijeko i pustite da se ugrije. Sklonite ga sa peći kad se počnu pojavljivati mjehurići na mlijeku.

  2. U manju posudu stavite med, ugrijano mlijeko i kvasac, sve promiješajte i ostavite tako 5 minuta.

  3. U veću posudu stavite 3 kašike otopljenog putera, smjesu sa mlijekom, jaje i 2 šolje brašna. Miksajte na sporoj jačini (ako imate odgovarajuće vilice za tijesto) ili rukama umijesite. Postepeno dodavajte preostale 2 šolje brašna i miksajte dok se dobro ne sjedini sve.

  4. Dodajte so i miksajte/mijesite još nekih otprilike 8 minuta.

  5. Zatim tijesto stavite na površinu posutu brašnom i mijesite još neko vrijeme.

  6. Podmažite veliku zdjelu/posudu i stavite tijesto u nju. Prekrijte posudu plastičnom folijom ili krpom i ostavite tako da se tijesto digne na sobnoj temperaturi sat vremena.

  7. Zatim tijesto stavite na pripremljenu površinu i razvaljajte ga. Potom tijesto preklopite na pola i zatvorite krajeve.

  8. Izrežite 24 manjih kvadratića jednake veličine i stavite ih na podmazani pleh. Zatim ih pokrijte i pustite tako da stoje 30-40 minuta kako bi se podigli, uduplat će se u veličini.

  9. Uključite rernu na 180 stepeni, kad se rerna ugrijala ubacite tijesto i pecite 12-15 minuta ili dok vrh tijesta ne dobije svijetlo zlatnu boju.

  10. Otopite preostali puter i premažite tijesto.

  11. Dobijeno pecivo prepolovite i premažite sa puterom, džemom ili čime god želite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..