Manicotti pasta

  • on January 8, 2021
  • Likes!
Manicotti pasta
Vrijeme pripreme
1 hr
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 45 mins
 

Autentična, ukusna pasta Al Dente punjena s tri sira u domaćem umaku od paradajza. Ovaj Manicotti je prava stvar!

Kategorije jela: Pasta, Ručak
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: italijanska kuhinja, pasta, tjestenina, tjestenina manicotti
Autor: admin
Sastojci
  • 10-12 manicotti rezanaca skuhana al dente
Sos
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 veliko čehno bijelog luka isjeckano
  • 1 srednji luk isjeckan
  • 2 kašike sušenog peršuna
  • 2 konzerve isjeckanog paradajza 2×425 gr
  • 2 konzerve paradajz sosa 2x225gr
  • pola kašičice sušenog bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • malo bibera
Fil
  • 425 gr rikota sira
  • 1 šolja naerendane mocarele
  • 3 kašike parmezana
  • 1 jaje
  • 1 kašika sušenog peršuna
  • 2 kašičice šećera
  • pola kašičice soli
  • malo bibera
  • još parmezana za po vrhu
Instrukcije
  1. Prvo skuhajte manicotti rezance prema uputstvu na pakovanju. (U kipuću slanu vodu dodajte tjesteninu i sačekajte dok malo ne smekša). Iscijedite tjesteninu i ostavite sa strane, razdvojite ih tako da se ne mogu dodirivati, u suprotnom će se slijepiti.

  2. Dok se tjestenina kuha, napravite sos.

  3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi. Dodajte luk, bijeli luk i peršun i pržite dok bijeli luk ne dobije zlatnu boju, a obični luk bude proziran.

  4. Dodajte isjeckani paradajz iz konzerve, paradajz sos, bosiljak, so i biber. Pustite da se krčka nekih 25-30 minuta, dok se sos ne ugusti.

Fil
  1. U posudu stavite rikota sir, mocarelu, parmezan, jaje, peršun, so i biber, izmiješajte sve to zajedno i ostavite sa strane.

  2. Kad se sos ugustio, prelijte pola sosa u pripremljenu posudu (tepsija oblik pravugaonika).

  3. Skuhanu tjesteninu napunite sa filom.

  4. Tako napunjene stavite preko sosa u posudu. Preostali sos prelijte preko tjestenine.

  5. Prekrijte posudu folijom i pecite 40 minuta na 200 stepeni.

  6. Zatim sklonite foliju, pospite parmezan sirom po vrhu i vratite nazad u rernu još 5 minuta.

  7. Servirajte i uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..