Autentična, ukusna pasta Al Dente punjena s tri sira u domaćem umaku od paradajza. Ovaj Manicotti je prava stvar!
- 10-12 manicotti rezanaca skuhana al dente
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 veliko čehno bijelog luka isjeckano
- 1 srednji luk isjeckan
- 2 kašike sušenog peršuna
- 2 konzerve isjeckanog paradajza 2×425 gr
- 2 konzerve paradajz sosa 2x225gr
- pola kašičice sušenog bosiljka
- 1 kašičica soli
- malo bibera
- 425 gr rikota sira
- 1 šolja naerendane mocarele
- 3 kašike parmezana
- 1 jaje
- 1 kašika sušenog peršuna
- 2 kašičice šećera
- pola kašičice soli
- malo bibera
- još parmezana za po vrhu
-
Prvo skuhajte manicotti rezance prema uputstvu na pakovanju. (U kipuću slanu vodu dodajte tjesteninu i sačekajte dok malo ne smekša). Iscijedite tjesteninu i ostavite sa strane, razdvojite ih tako da se ne mogu dodirivati, u suprotnom će se slijepiti.
-
Dok se tjestenina kuha, napravite sos.
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi. Dodajte luk, bijeli luk i peršun i pržite dok bijeli luk ne dobije zlatnu boju, a obični luk bude proziran.
-
Dodajte isjeckani paradajz iz konzerve, paradajz sos, bosiljak, so i biber. Pustite da se krčka nekih 25-30 minuta, dok se sos ne ugusti.
-
U posudu stavite rikota sir, mocarelu, parmezan, jaje, peršun, so i biber, izmiješajte sve to zajedno i ostavite sa strane.
-
Kad se sos ugustio, prelijte pola sosa u pripremljenu posudu (tepsija oblik pravugaonika).
-
Skuhanu tjesteninu napunite sa filom.
-
Tako napunjene stavite preko sosa u posudu. Preostali sos prelijte preko tjestenine.
-
Prekrijte posudu folijom i pecite 40 minuta na 200 stepeni.
-
Zatim sklonite foliju, pospite parmezan sirom po vrhu i vratite nazad u rernu još 5 minuta.
-
Servirajte i uživajte!