- 800 gr kobasica oko 12
- 3 šolje goveđeg temeljca 750 ml
- pola šolje crnog vina 125 ml
- 4 srednja luka oguljena i isjeckana na trakice
- 4 kašike brašna
- 3 kašike putera
- 1 i po kašika soja sosa
- soli i bibera
- maslinovog ulja po potrebi
- pola kašičice timijana
- 2 kg krompira oguljenog i isjeckanog
- 1 i po šolja naerendanog sira 150 gr
- pola šolje mlijeka 125 ml
- 1 kašika dijon senfa
- soli i bibera
-
Dodajte isjeckane komadiće krompira u šerpu sa slanom vodom i pustite da provri. Kuhajte dok krompir ne omekša, provjerite tako što ćete zabosti nož ili viljušku u krompir. Kad se krompir skuhao iscijedite ga i ostavite sa strane.
-
U međuvremenu stavite veću tavu na kolo, na srednju temperaturu. Stavite ulje i kobasice. Pržite dok se kobasice lijepo ne ispeku sa svih strana. Zatim sklonite iz tave, ostavite masnoću. Zatim isijecite kobasice na krugove.
-
Luk dodajte u istu tavu, pržite na srednjoj temperaturi sve dok luk ne počinje dobijati smeđu boju. Zatim smanjite temperaturu i polako pustite da se luk karamelizuje, povremeno miješajte kako se luk ne bi zalijepio za tavu. Začinite sa biberom i soli.
-
Kad se luk smekšao i dobio lijepu smešu boju, dodajte 3 kašike putera, ponovo povećajte temperaturu na srednje. Dodajte 4 kašike brašna i miješajte dok se ne formira pasta. Zatim dodajte vino i miješajte dok se dobijena pasta ne rastvori. Postepeno dodavajte temeljac i miješajte kako se grudvice ne bi stvorile.
-
Dodajte soja sos, pola kašičice timijana i so i biber. Pustite da se krčka dok se smjesa ne ugusti, pa dodajte isjeckane kobasice. Dobijenu smjesu prespite u pripremljenu tepsiju.
-
U posudu sa krompirom stavite 4 kašike putera i mlijeko. Krompir zgnječite ili sa presom za krompir ili mikserom. Po meni je bolje mikserom. Zatim dodajte sir, senf i začine. Promiješajte sve. Zatim pire stavite preko smjese u tepsiji.
-
Pecite 20 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju na vrhu. Kad izvadite jelo, ostavite tako nekoliko minuta kako bi zadržao oblik. Uživajte!
Što se tiče vina ne morate ga dodavati, u tom slučaju ćete morati više dodati goveđeg temeljca.
Kalorije – temeljie se na korištenju 1 kašičice ulja za prženje,
mlijeka i talijanskih kobasica
( 800 g), a zatim podijeljenih sa 6.