Pire i kobasice u tepsiji

  • on January 7, 2021
  • Likes!
Pire i kobasice u tepsiji
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 5 mins
 
Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Engleska kuhinja
Tagovi: britanska kuhinja, engleska kuhinja, kobasice, pire, pire i kobasice, pire krompir, rucak, vecera
Porcije: 6
Kalorije: 987 kcal
Autor: admin
Sastojci
Kobasice i sos
  • 800 gr kobasica oko 12
  • 3 šolje goveđeg temeljca 750 ml
  • pola šolje crnog vina 125 ml
  • 4 srednja luka oguljena i isjeckana na trakice
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike putera
  • 1 i po kašika soja sosa
  • soli i bibera
  • maslinovog ulja po potrebi
  • pola kašičice timijana
Pire krompir
  • 2 kg krompira oguljenog i isjeckanog
  • 1 i po šolja naerendanog sira 150 gr
  • pola šolje mlijeka 125 ml
  • 1 kašika dijon senfa
  • soli i bibera
Instrukcije
  1. Dodajte isjeckane komadiće krompira u šerpu sa slanom vodom i pustite da provri. Kuhajte dok krompir ne omekša, provjerite tako što ćete zabosti nož ili viljušku u krompir. Kad se krompir skuhao iscijedite ga i ostavite sa strane.

  2. U međuvremenu stavite veću tavu na kolo, na srednju temperaturu. Stavite ulje i kobasice. Pržite dok se kobasice lijepo ne ispeku sa svih strana. Zatim sklonite iz tave, ostavite masnoću. Zatim isijecite kobasice na krugove.

  3. Luk dodajte u istu tavu, pržite na srednjoj temperaturi sve dok luk ne počinje dobijati smeđu boju. Zatim smanjite temperaturu i polako pustite da se luk karamelizuje, povremeno miješajte kako se luk ne bi zalijepio za tavu. Začinite sa biberom i soli.

  4. Kad se luk smekšao i dobio lijepu smešu boju, dodajte 3 kašike putera, ponovo povećajte temperaturu na srednje. Dodajte 4 kašike brašna i miješajte dok se ne formira pasta. Zatim dodajte vino i miješajte dok se dobijena pasta ne rastvori. Postepeno dodavajte temeljac i miješajte kako se grudvice ne bi stvorile.

  5. Dodajte soja sos, pola kašičice timijana i so i biber. Pustite da se krčka dok se smjesa ne ugusti, pa dodajte isjeckane kobasice. Dobijenu smjesu prespite u pripremljenu tepsiju.

  6. U posudu sa krompirom stavite 4 kašike putera i mlijeko. Krompir zgnječite ili sa presom za krompir ili mikserom. Po meni je bolje mikserom. Zatim dodajte sir, senf i začine. Promiješajte sve. Zatim pire stavite preko smjese u tepsiji.

  7. Pecite 20 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju na vrhu. Kad izvadite jelo, ostavite tako nekoliko minuta kako bi zadržao oblik. Uživajte!

Bilješke o receptu

Što se tiče vina ne morate ga dodavati, u tom slučaju ćete morati više dodati goveđeg temeljca. 

Kalorije – temeljie se na korištenju 1 kašičice ulja za prženje,
mlijeka i talijanskih kobasica
( 800 g), a zatim podijeljenih sa 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..