Kiseli bijeli luk
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
Kategorije jela:
Dodaci jelima, Povrće, Salata
Tip kuhinje:
Univerzalno jelo
Tagovi:
bijeli luk, cesnjak, dodaci jelima, kiseli bijeli luk, kiseli cesnjak
Porcije: 4 tegle
Sastojci
- 300 ml bijelog vinskog sirćeta 5% ili više
- 180 ml vode
- 1 kašika košer soli
- 500 gr bijelog luka oguljenog oko 10-12 glavica
- 4 lovorova lista
- 4 grančice svježeg ruzmarina
- 4 grančice svježeg timijana
- 4 kašičice sjemena gorušice
- 2 kašičice čitavih zrna bibera bijeli, crveni, crni, zeleni
- 1 kašika origana
- 4 kruga limuna
Instrukcije
-
U dublju tavu/šerpu stavite sirće, vodu i so, pustite da se vri dok se so u potpunosti ne otopi. Zatim sklonite sa peći.
-
Podijelite začine i biljke ravnomjerno u tegle, stavite na dno, zatim svaku teglu napunite sa oguljenim čehnima bijelog luka. Nemojte prenatrpavati teglu. Zatim smjesu sa sirćetom naspite u svaku teglu tako da prekrije bijeli luk skroz, ali ostavite oko 2 cm prostora na vrhu kako biste mogli staviti limun. Potom stavite kriške limuna na vrh bijelog luka i dobro poklopite tegle poklopcima, čvrsto zavrnite.
-
Tako napravljen kiseli bijeli luk ostavite što duže možete da odstoji.