Kiseli bijeli luk

  • on January 7, 2021
  • Likes!
Kiseli bijeli luk
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 
Kategorije jela: Dodaci jelima, Povrće, Salata
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: bijeli luk, cesnjak, dodaci jelima, kiseli bijeli luk, kiseli cesnjak
Porcije: 4 tegle
Autor: admin
Sastojci
  • 300 ml bijelog vinskog sirćeta 5% ili više
  • 180 ml vode
  • 1 kašika košer soli
  • 500 gr bijelog luka oguljenog oko 10-12 glavica
  • 4 lovorova lista
  • 4 grančice svježeg ruzmarina
  • 4 grančice svježeg timijana
  • 4 kašičice sjemena gorušice
  • 2 kašičice čitavih zrna bibera bijeli, crveni, crni, zeleni
  • 1 kašika origana
  • 4 kruga limuna
Instrukcije
  1. U dublju tavu/šerpu stavite sirće, vodu i so, pustite da se vri dok se so u potpunosti ne otopi. Zatim sklonite sa peći.

  2. Podijelite začine i biljke ravnomjerno u tegle, stavite na dno, zatim svaku teglu napunite sa oguljenim čehnima bijelog luka. Nemojte prenatrpavati teglu. Zatim smjesu sa sirćetom naspite u svaku teglu tako da prekrije bijeli luk skroz, ali ostavite oko 2 cm prostora na vrhu kako biste mogli staviti limun. Potom stavite kriške limuna na vrh bijelog luka i dobro poklopite tegle poklopcima, čvrsto zavrnite.

  3. Tako napravljen kiseli bijeli luk ostavite što duže možete da odstoji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..