Kako napraviti ukusan, mekan domaći krem sir super jednostavnom metodom i sa 3 sastojka koja već sigurno imate u svojoj kuhinji!
- 2 litra punomasnog mlijeka
- 5 kašika soka od limuna
- soli
- prstohvat sušenih začina, bijeli luk u prahu…
-
Naspite mlijeko u šerpu. Zagrijte mlijeko na srednjoj temperaturi i pustite da proključa.
-
Čim je mlijeko provrilo, odmah dodajte sok od limuna i sklonite sa peći.
-
Ostavite tako sa strane nekoliko minuta dok se mlijeko ne usiri. Primjetit ćete znake usirenja i žutu tekućinu ispod.
-
Nakon nekoliko minuta mlijeko će se skroz usiriti. Na drugu šerpu stavite krpu sličnu gazi koja se i inače koristi za to ili gazu i pustite da sva tekućina ode ispod u šerpu. Gore bi trebao samo da vam ostane sir. Sirutku (žuta tekućina) koja vam ostane nemojte bacati, neće vam dalje trebati za sir, ali vam može dobro poslužiti.
-
Naspite hladne vode i pospite preko sira, to će pomoći da se odstrane dijelovi sirutke ako su ostali na siru.
-
Zatim uzmite gazu rukama i stegnite najjače što možete kako biste iscijedili dobro sir.
-
Sir stavite u blender/procesor hrane i dodajte soli onoliko koliko želite. Otprilike će vam trebati nekih 1-2 minutu blendanja i dobit ćete konačno krem sir.
-
Ako želite dodati nekih dodataka još npr. bijelog luka u prahu, suhih začina itd. uradite to sad.
-
Tako napravljen sir može vam biti u frižideru do 7 dana.
Tako napravljeni sir možete premazati na hljeb.
Možete ga dodati u pastu kako bi ona dobila kremastu strukturu.
Možete ga staviti kada budete pravili čizkejk.