Lula Kebab
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
8 mins
Ukupno vrijeme
13 mins
Lula Kebab vrsta je ćevapa koji se peče na ražnjićima. Pravi se od mljevenog mesa. Lula Kebab je specijalitet koji vuče porijeklo iz Armenije.
Kategorije jela:
Ručak
Tip kuhinje:
Armenijanska kuhinja
Tagovi:
armenijanska kuhinja, cevapi, kebab, meso, raznjici, svjetska kuhinja
Kalorije: 326 kcal
Sastojci
- 1 kg i 360 gr mljevenog janjećeg mesa
- 1 veliki žuti luk fino isjeckan oko 2 šolje
- 1/4 šolja fino isjeckanog peršuna
- 1 kašika isjeckanih svježih listova mente
- 1 veće jaje
- 2 kašičice kumina
- 1 kašika paprike
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- 2 kašičice košer soli
- 1 kašičica bibera
- 2 kašike paradajz paste
- sok od pola limuna
Instrukcije
-
Papir za pečenje stavite na pleh. Sve navedene sastojke stavite u veliku zdjelu i rukama izmiješajte sve dok se dobro ne sjedini.
-
Lagano meso stavite na štapiće za ražnjiće i oblikujte veći ćevap, dug otprilike 20 cm. Stavite tako napravljenje ražnjiće na papir za pečenje. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite tako 30 tak minuta.
-
Pripremite gril, roštilj ili jednostavno stavite tavu za gril na kolo. Pržite ražnjiće dok se ne pojave znaci grilovanja po mesu, pržite sa svake strane. Pospite peršunom kad bude gotovo.