Praznična salata sa medom
Vrijeme pripreme
20 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Ova predivna salata puna je okusa i teksture, sa svježim kriškama jabuka, hrskavim prženim orasima, suhim brusnicama, gorgonzola sirom i jabučnim sirćetom.
Kategorije jela:
Salata
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
americka kuhinja, bozicna salata, praznicna salata, salata, vecera
Kalorije: 280 kcal
Sastojci
- pola šolje biljnog ulja ili maslinovog ulja
- 59 ml jabučnog sirćeta 1/4 šolje
- 59 ml nezaslađenog soka od jabuka 1/4 šolje
- 2-3 kašike meda
- 1 kašika soka od limuna
- pola kašičice soli
- malo crnog bibera
- 3 srednje jabuke tanko isjeckane na kriške
- sok od pola limuna
- 340 gr zelenila po želji salate, bebi špinata …
- 1 šolja prepolovljenih oraha pečenih ili kandiranih
- 97 gr sušene brusnice
- 113 gr gorgonzola sira izmrvljenog
Instrukcije
-
U teglu ili neku sličnu posudu stavite ulje, sirće, sok od jabuke, med, sok od limuna, so i biber. Zatvorite teglu, protresite je i tako promiješajte svu tekućinu u tegli.
-
Stavite kriške jabuka u plastičnu zip kesicu i iscijedite pola limuna. Zatvorite kesicu i promiješajte jabuke. U veću zdjelu za salatu, stavite odabrano zelenilo, zatim kriške jabuka, orahe, sušenu brusnicu i izmrvljeni gorgonzola sir. Prije serviranja pospite salatu napravljenim sosom i promiješajte dok sva salata ne bude zahvatila sos.