Ovaj je njemački čokoladni čizkejk tako ukusan! To je bogat i čudesan čokoladni kolač od sira s čokoladnom koricom i preljevom od kokosovog oraha!
- 4 žumanca
- 355 ml isparenog mlijeka
- 1 i po kašičica vanilije
- 1 i po šolja šećera
- 185 gr putera
- 190 gr kokosovog brašna
- 1 šolja i 37 gr isjeckanih oraha pekan
- 2 šolje oreo keksa u komadićima
- 4 kašike otopljenog putera
- 680 gr krem sira
- 1 šolja šećera
- 226 gr njemačke čokolade otopljene
- 1 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 4 jaja
- 1 šolja pavlake
- pola kašičice vanilije
-
Preliv
-
U dublju šerpicu stavite žumanca, mlijeko i vaniliju i mutite dok se sve dobro ne sjedini.
-
Dodajte šećer i puter i kuhajte na srednjoj temperaturi nekih 12-15 minuta ili dok ne dobijete gušću smjesu sličnu pudingu, zlatno smeđe boje, miješajte konstantno.
-
Zatim sklonite sa peći i dodajte kokos i orahe. Sve dobro promiješajte.
-
Ostavite da se ohladi u potpunosti.
-
Uključite rernu na 170 stepeni.
-
U manju posudu dodajte sastojke iz kategorija "Kora" i sve dobro promiješajte.
-
Zatim dobijenu smjesu stavite na dno kalupa za torte.
-
Pecite koru 10 tak minuta, zatim izvadite i ostavite sa strane.
-
Ako želite možete kalup obložiti s vanjske strane aluminijskom folijom.
-
Smanjite temperaturu na 160.
-
U veću zdjelu stavite krem sir, šećer, čokoladu, brašno i kakao i sve izmiksajte mikserom.
-
Dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući laganom brzinom.
-
Dodajte pavlaku i vaniliju. Izmiksajte slabijom brzinom dok se dobro sve ne sjedini.
-
Stavite malo fila na koru u kalupu, zatim stavite 1i po šolju smjese sa kokosom i orasima i ravnomjerno rasporedite.
-
Stavite preostali fil i ravnomjerno rasporedite, kalup će biti pun.
-
Kalup stavite u neku veću posudu npr. tepsiju, a u tepsiju stavite tople vode toliko da dođe do pola kalupa. Voda nebi trebala da vam prelazi vrh aluminijske folije koju ste omotali oko kalupa.
-
Pecite 1 sat i 30 minuta. Povremeno provjeravajte.
-
Zatim isključite peć i ostavite tako da stoji u rerni 20 minuta, zatvorenih vrata.
-
Zatim otvorite rernu i ostavite još 20 minuta.
-
Ovaj postupak hlađenja pomaže kolaču da se polako hladi, sprječavajući pukotine.
-
Zatim izvadite kolač iz rerne.
-
Kad se kolač potpuno ohladio, sklonite kalup, a kolač servirajte na veliki tanjir za kolač.
-
Preko kolača pospite preostali kokos i orahe i otopljenu čokoladu.