Ovi pileći buritosi izuzetno su jednostavni, punjeni meksičkom piletinom. Piletinu i umak možete napraviti prije vremena, a zatim podgrijati.
- 907 gr pilećih fileta
- 1 kašika maslinovog ulja
- pola šolje salse
- 3-4 kašike smeđeg šećera
- 113 gr isjeckanog zelenog čilija iz konzerve
- 411 gr izrezanog paradajza iz konzerve iscijeđenog
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 i po kašičica soli
- po jedna kašičica kumina, bijelog luka u prahu, luka u prahu
- po pola kašičice dimljene paprike, origana, bibera
- ljutog sosa
- piletina iz gornje kategorije
- 6 komada sirovih tortilja
- 1 šolja naerendanog sira
- maslinovo ulje
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 3 kašike brašna
- 2 šolje pilećeg temeljca
- pola kašičice kumina
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- pola šolje pavlake
- pola konzerve od 113 gr zelenog čilija
- pola šolje naerendanog sira
- ljuti sos opcionalno
- paradajz
- avokado/gvakamoli
- korijander
- salsa
- tortilja čips
-
Stavite piletinu u slow cooker ili šerpu. Dodajte sve dodatke iz kategorije piletina, osim ljutog sosa. Kuhajte nekih 2-4 sata ili dok piletina ne bude dovoljno smekšana.
-
Zatim sklonite piletinu iz šerpe/slow cookera i stavite na dasku za rezanje, ostavite tako 5 minuta. Onda piletinu raskomadajte viljuškom ili rukama, zatim je tako vratite nazad i kuhajte još 20 minuta. Zatim izvadite piletin, iscijedite i dodajte ljutog sosa, ako želite.
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Stavite foliju u posudu u kojoj ćete peći ili na pleh. Svakoj tortilji dodajte više od pune jedne kašike piletine. Po vrhu pospite sira, zatim urolajte tortilju. Zatim četkicom uvaljanom u maslinovo ulje, premažite buritose. Stavite u posudu i pecite 18-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
-
U međuvremenu dok se peku buritosi, napravite sos. Na srednjoj temperaturi u srednjoj tavi stavite maslinovo ulje i otopite puter u ulju. Dodavajte brašno polako i mutite svo vrijeme, nekih 3 minute. Smanjite temperaturu na slabije i dodajte pileći temeljac, miješajte. Dodajte začine i miješajući kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Zatim maknite s vatre i dodajte zeleni čili i sir dok se ne otopi pa pavlaku. Dodajte ljuti umak po ukusu ako želite.
-
Za serviranje stavite buritose na tanjir i pospite ih sosom, možete dodati još dodataka ako želite, npr. avokado, paradajz…