Pečeni pileći buritosi

  • on December 28, 2020
  • Likes!
  • December 28, 2020
Pečeni pileći buritosi
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ovi pileći buritosi izuzetno su jednostavni, punjeni meksičkom piletinom. Piletinu i umak možete napraviti prije vremena, a zatim podgrijati.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Meksička
Tagovi: burito, burito sa piletinom, buritosi, meksicka jela, meksicka kuhinja, pileci buritosi
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
Piletina
  • 907 gr pilećih fileta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • pola šolje salse
  • 3-4 kašike smeđeg šećera
  • 113 gr isjeckanog zelenog čilija iz konzerve
  • 411 gr izrezanog paradajza iz konzerve iscijeđenog
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 i po kašičica soli
  • po jedna kašičica kumina, bijelog luka u prahu, luka u prahu
  • po pola kašičice dimljene paprike, origana, bibera
  • ljutog sosa
Buritosi
  • piletina iz gornje kategorije
  • 6 komada sirovih tortilja
  • 1 šolja naerendanog sira
  • maslinovo ulje
Umak
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 3 kašike brašna
  • 2 šolje pilećeg temeljca
  • pola kašičice kumina
  • pola kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • pola šolje pavlake
  • pola konzerve od 113 gr zelenog čilija
  • pola šolje naerendanog sira
  • ljuti sos opcionalno
Opcionalni dodaci
  • paradajz
  • avokado/gvakamoli
  • korijander
  • salsa
  • tortilja čips
Instrukcije
Piletina
  1. Stavite piletinu u slow cooker ili šerpu. Dodajte sve dodatke iz kategorije piletina, osim ljutog sosa. Kuhajte nekih 2-4 sata ili dok piletina ne bude dovoljno smekšana.

  2. Zatim sklonite piletinu iz šerpe/slow cookera i stavite na dasku za rezanje, ostavite tako 5 minuta. Onda piletinu raskomadajte viljuškom ili rukama, zatim je tako vratite nazad i kuhajte još 20 minuta. Zatim izvadite piletin, iscijedite i dodajte ljutog sosa, ako želite.

Buritosi
  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Stavite foliju u posudu u kojoj ćete peći ili na pleh. Svakoj tortilji dodajte više od pune jedne kašike piletine. Po vrhu pospite sira, zatim urolajte tortilju. Zatim četkicom uvaljanom u maslinovo ulje, premažite buritose. Stavite u posudu i pecite 18-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Sos
  1. U međuvremenu dok se peku buritosi, napravite sos. Na srednjoj temperaturi u srednjoj tavi stavite maslinovo ulje i otopite puter u ulju. Dodavajte brašno polako i mutite svo vrijeme, nekih 3 minute. Smanjite temperaturu na slabije i dodajte pileći temeljac, miješajte. Dodajte začine i miješajući kuhajte dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Zatim maknite s vatre i dodajte zeleni čili i sir dok se ne otopi pa pavlaku. Dodajte ljuti umak po ukusu ako želite.

  2. Za serviranje stavite buritose na tanjir i pospite ih sosom, možete dodati još dodataka ako želite, npr. avokado, paradajz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..