Ovo je fantastično kremasti Oreo Čizkejk, preokret tradicionalnom receptu za čizkejk.
- 1 i po šolja izmrvljenog oreo keksa (18-20 keksića) 150 gr
- 3 kašike otopljenog putera 45 gr
- 900 gr krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
- 60 gr pavlake
- 250 gr šećera
- 4 veća jaja
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 1/4 šolje kreme za šlag
- 9-10 keksića oreo isjeckanih na manje dijelove
- 1/4 šolje slatkog vrhnja
- 60 gr čokolade za kuhanje
-
U posudu/kalup za torte stavite aluminijsku foliju.
-
Otopite puter, dodajte izmrvljene oreo keksiće i promiješajte kašikom ili u procesoru stavite oboje i sjedinite.
-
Dobijenu smjesu stavite na dno posude i poravnajte rukom ili kašikom. Pecite 10 minuta i ostavite sa strane dok fil ne bude gotov ili ne morate uopšte peći, možete kad napravite bazu staviti odmah u frižider dok fil ne bude gotov.
-
Uključite rernu na 175 stepeni.
-
U velikoj posudi umutite krem sir dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pavlaku i umutite.
-
Polako dodavajte šećer i umutite srednjom brzinom miksera.
-
Dodajte jaja, jedno po jedno i dobro umutite. Dodajte vaniliju i kremu za šlag, promiješajte.
-
Dobijenu smjesu stavite u posudu preko baze.
-
Uzmite oštar nož i isjeckajte 9-10 oreo keksića. Zatim isjeckane keksiće pospite po čizkejku.
-
Uzmite kašiku i polako utapkajte keksiće u čizkejk smjesu.
-
Pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još nekih 50-60 minuta.
-
Isključite peć i bez otvaranja rerne ostavite kolač tako još sat vremena. Zatim izvadite i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Prije serviranja neka vam bude u frižideru nekoliko sati. Stavite plastičnu foliju preko.
-
Isjeckajte čokoladu i stavite u zdjelu. Pustite da slatko vrhnje proključa, prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete jednoličnu i glatku smjesu.
-
Prelijte preliv preko čizkejka neposredno prije serviranja (nakon što je odstajao u frižideru). Ne morate dodati čitav preliv.