Miso supa

  • on December 25, 2020
  • Likes!
  • December 25, 2020
Miso supa
Vrijeme pripreme
3 mins
Vrijeme kuhanja
5 mins
Ukupno vrijeme
8 mins
 

Jednostavna klasična japanska miso supa.

Kategorije jela: Supe
Tip kuhinje: Azijska, Japanska kuhinja
Tagovi: azijska kuhinja, japanska kuhinja, juha, miso juha, miso supa, shiitake gljive, shiitake pecurke, shitake gljive, sitaki gljive, supa
Porcije: 2 manje porcije
Kalorije: 36 kcal
Autor: admin
Sastojci
Temljac od gljiva
  • 2 šolje vode
  • 3 srednje osušene gljive Shiitake
  • Kombu opcionalno
Miso supa
  • 1 kašičica soja sosa
  • 1 kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika Miso paste
  • malo mladog luka isjeckanog
Instrukcije
  1. U vodu potopite gljive. Ako imate kombu alge dodajte i to. Neka gljive budu potopljene najmanje 2 sata. Ako ste u žurbi, gljive potopite u toploj vodi 30 minuta.

  2. Kad je proteklo određeno vrijeme, izvadite gljive iz vode i kombu. Stavite vodu na kolo i zagrijte je.

  3. Smjesa će početi da pjeni, skinite pjenu za mrežicom ili procijedite.

  4. Zatim dodajte soja sos, šećer i so u vodu i dobro promiješajte dok se bude kuhalo.

  5. Smanjite temperaturu kad provri i počnu balončići i dodajte miso pastu. Promiješajte dobro kako biste sjedinili.

  6. Zatim supu sklonite sa peći, možete posuti malo mladog luka po vrhu. Servirajte toplo.

Bilješke o receptu

Možete dodati kombu, ali nije obavezno. Kombu u kombinaciji sa šitaki gljivama daje poseban okus supi. Da biste koristili kombu, samo ga jednom isperite u vodi, zatim dodajte u vodu zajedno sa gljivama.

Možete koristiti crvenu ili bijelu miso pastu ili kombinaciju obje. Ako koristite visoko kvalitetnu miso pastu, onda vam ne treba soja sos, šećer i so. Nikad nemojte pustiti da miso pasta proključa, uvijek je dodavajte na kraju.

Vi možete dodati i neke druge sastojke u supu, ali uvijek prije miso paste, budući da ona dolazi na kraju. Možete dodati tofu, povrće, meso, neku morsku hranu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..