Jednostavna klasična japanska miso supa.
- 2 šolje vode
- 3 srednje osušene gljive Shiitake
- Kombu opcionalno
- 1 kašičica soja sosa
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 1 kašika Miso paste
- malo mladog luka isjeckanog
-
U vodu potopite gljive. Ako imate kombu alge dodajte i to. Neka gljive budu potopljene najmanje 2 sata. Ako ste u žurbi, gljive potopite u toploj vodi 30 minuta.
-
Kad je proteklo određeno vrijeme, izvadite gljive iz vode i kombu. Stavite vodu na kolo i zagrijte je.
-
Smjesa će početi da pjeni, skinite pjenu za mrežicom ili procijedite.
-
Zatim dodajte soja sos, šećer i so u vodu i dobro promiješajte dok se bude kuhalo.
-
Smanjite temperaturu kad provri i počnu balončići i dodajte miso pastu. Promiješajte dobro kako biste sjedinili.
-
Zatim supu sklonite sa peći, možete posuti malo mladog luka po vrhu. Servirajte toplo.
Možete dodati kombu, ali nije obavezno. Kombu u kombinaciji sa šitaki gljivama daje poseban okus supi. Da biste koristili kombu, samo ga jednom isperite u vodi, zatim dodajte u vodu zajedno sa gljivama.
Možete koristiti crvenu ili bijelu miso pastu ili kombinaciju obje. Ako koristite visoko kvalitetnu miso pastu, onda vam ne treba soja sos, šećer i so. Nikad nemojte pustiti da miso pasta proključa, uvijek je dodavajte na kraju.
Vi možete dodati i neke druge sastojke u supu, ali uvijek prije miso paste, budući da ona dolazi na kraju. Možete dodati tofu, povrće, meso, neku morsku hranu