Paštetice sa mesom

  • on December 23, 2020
  • Likes!
  • December 23, 2020
Paštetice sa mesom
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Meso od govedine, mrkva, krompir i luk omotani hrskavim tijestom i začinima origana i ruzmarina biće vaš omiljeni recept!

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka kuhinja, pastetice, pastetice sa mesom, pecivo, pecivo sa mesom, vecera
Porcije: 6
Kalorije: 596 kcal
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 1 šolja neslanog putera izrezanog na kockice
  • 2 i po šolje višenamjenskog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 158 ml mlaćenice
Fil
  • 1 kašika neslanog putera
  • 340 gr goveđeg mesa isjeckanog na skroz male kockice
  • 1 i po šolja krompira isjeckanog na skroz male kockice
  • 67 gr isjeckane mrkve
  • voda
  • 1 i po kašičica soli
  • pola kašičice zdrobljenog ruzmarina
  • prstohvat bibera
  • prstohvat origana
Umak
  • 3 kašike neslanog putera
  • pola šolje izrezanog luka
  • 2 kašike višenamjenskog brašna
Premaz
  • 1 jaje
  • 1 kašika mlijeka
Instrukcije
Tijesto
  1. Prije nego što počnete da mjerite sastojke, stavite kockice putera u zamrzivač da se ohlade.

  2. U posudu stavite brašno, šećer i so i stavite u procesor hrane ili promiješajte. Zatim dodajte puter i procesirajte dok se komadići putera ne razrežu u brašno, ali i dalje budu vidjivi.

  3. Polako dodajte pola šolje mlaćenice i procesirajte dok se mlaćenica ne sjedini sa tijestom.

  4. U ovom trenutku vaše tijesto treba izgledati poput grubih mrvica i treba zadržati oblik ako ga stisnete. Ako tijesto ne zadržava svoj oblik onda dodajte još malo mlaćenice. Tijesto će izgledati malo čudno, ali ne brinite se, tako treba.

  5. Položite list plastične folije na površinu i stavite polovicu tijesta na list. Skupite rubove i čvrsto pritisnite kako biste oblikovali tijesto kao što i inače bude za hljeb, pizzu. Učinite isto s ostatkom tijesta. Stavite u plastičnu vrećicu i stavite u frižider najmanje sat vremena, do 24 sata.

Pripremanje fila
  1. Uključite rernu na 200 stepeni.

  2. U manjoj tavi na srednjoj temepraturi otopite puter i odmah čim se otopio dodajte meso. Pržite dok meso ne poprimi braonkastu boju.

  3. Dodajte krompir i mrkvu i poklopite, dodajte samo vode onoliko koliko je potrebno da se prekrije meso i povrće. Dodajte so, ruzmarin, biber i origano. Povećajte temperaturu dok ne proključa.

  4. Kad je proključalo, smanjite temperaturu na srednje i krčkajte još 5 minuta. Meso bi trebalo da bude skuhano iznutra i krompir bi trebao da smekša, ali ne u potpunosti.

  5. Sklonite jelo sa peći, tekućinu iz jela prespite u neku posudu jer će vam trebati poslije. Ostavite meso i povrće sa strane.

  6. U tavu srednje veličine otopite preostale 3 kašike putera na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite dok se ne smekša, oko 2-3 minute. Dodajte brašno i konstantno miješajte oko 1 minutu dok ne dobijete gustu smjesui brašno počne da bude "zlatno". Dodajte 1 šolju preostale tekućine od mesa i povrća. Krčkajte 2-4 minute, miješajući konstantno dok ne dobijete gustu smjesu. Sklonite sa peći, zati mdodajte meso i povrće u to i promiješajte, meso i povrće bi trebalo da budu dobro potopljeni sosom.

Paštetice
  1. U manju posudu stavite jaje i mlijeko, umutite i ostavite sa strane.

  2. Na površinu pospite brašna, tijesto podijelite na 4 do 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice.

  3. Uzmite prvo jednu lopticu i oklagijom razvucite tijesto u okrugli oblik.

  4. Četkicom umočite u smjesu sa jajetom i premažite krajeve tijesta. Zatim kašikom uzmite smjesu sa mesom i stavite na malo više od sredine polovice jednog dijela tijesta jer ćete preklopiti drugim dijelom, a treba da vam ostanu i krajevi jer ćete zatvoriti tijesto. Zatim poklopite drugim dijelom i viljuškom pritiskajte krajeve tijesta kako bi se zatvorili. Nožem malo izrežite po sredini tijesta 2-3 puta. Tako ponovite sa svakom lopticom tijesta. Zatim tako napravljene paštetice stavite na pleh/u posudu u kojoj ćete peći.

  5. Zatim četkicom umočite opet u jaja i premažite svaku pašteticu. Možete posuti i susama preko. Pecite 15-20 minuta, dok paštetice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

  6. Kad je gotovo pustite da se ohladi i seervirajte.

  7. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..