Meso od govedine, mrkva, krompir i luk omotani hrskavim tijestom i začinima origana i ruzmarina biće vaš omiljeni recept!
- 1 šolja neslanog putera izrezanog na kockice
- 2 i po šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 158 ml mlaćenice
- 1 kašika neslanog putera
- 340 gr goveđeg mesa isjeckanog na skroz male kockice
- 1 i po šolja krompira isjeckanog na skroz male kockice
- 67 gr isjeckane mrkve
- voda
- 1 i po kašičica soli
- pola kašičice zdrobljenog ruzmarina
- prstohvat bibera
- prstohvat origana
- 3 kašike neslanog putera
- pola šolje izrezanog luka
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 jaje
- 1 kašika mlijeka
-
Prije nego što počnete da mjerite sastojke, stavite kockice putera u zamrzivač da se ohlade.
-
U posudu stavite brašno, šećer i so i stavite u procesor hrane ili promiješajte. Zatim dodajte puter i procesirajte dok se komadići putera ne razrežu u brašno, ali i dalje budu vidjivi.
-
Polako dodajte pola šolje mlaćenice i procesirajte dok se mlaćenica ne sjedini sa tijestom.
-
U ovom trenutku vaše tijesto treba izgledati poput grubih mrvica i treba zadržati oblik ako ga stisnete. Ako tijesto ne zadržava svoj oblik onda dodajte još malo mlaćenice. Tijesto će izgledati malo čudno, ali ne brinite se, tako treba.
-
Položite list plastične folije na površinu i stavite polovicu tijesta na list. Skupite rubove i čvrsto pritisnite kako biste oblikovali tijesto kao što i inače bude za hljeb, pizzu. Učinite isto s ostatkom tijesta. Stavite u plastičnu vrećicu i stavite u frižider najmanje sat vremena, do 24 sata.
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
U manjoj tavi na srednjoj temepraturi otopite puter i odmah čim se otopio dodajte meso. Pržite dok meso ne poprimi braonkastu boju.
-
Dodajte krompir i mrkvu i poklopite, dodajte samo vode onoliko koliko je potrebno da se prekrije meso i povrće. Dodajte so, ruzmarin, biber i origano. Povećajte temperaturu dok ne proključa.
-
Kad je proključalo, smanjite temperaturu na srednje i krčkajte još 5 minuta. Meso bi trebalo da bude skuhano iznutra i krompir bi trebao da smekša, ali ne u potpunosti.
-
Sklonite jelo sa peći, tekućinu iz jela prespite u neku posudu jer će vam trebati poslije. Ostavite meso i povrće sa strane.
-
U tavu srednje veličine otopite preostale 3 kašike putera na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite dok se ne smekša, oko 2-3 minute. Dodajte brašno i konstantno miješajte oko 1 minutu dok ne dobijete gustu smjesui brašno počne da bude "zlatno". Dodajte 1 šolju preostale tekućine od mesa i povrća. Krčkajte 2-4 minute, miješajući konstantno dok ne dobijete gustu smjesu. Sklonite sa peći, zati mdodajte meso i povrće u to i promiješajte, meso i povrće bi trebalo da budu dobro potopljeni sosom.
-
U manju posudu stavite jaje i mlijeko, umutite i ostavite sa strane.
-
Na površinu pospite brašna, tijesto podijelite na 4 do 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice.
-
Uzmite prvo jednu lopticu i oklagijom razvucite tijesto u okrugli oblik.
-
Četkicom umočite u smjesu sa jajetom i premažite krajeve tijesta. Zatim kašikom uzmite smjesu sa mesom i stavite na malo više od sredine polovice jednog dijela tijesta jer ćete preklopiti drugim dijelom, a treba da vam ostanu i krajevi jer ćete zatvoriti tijesto. Zatim poklopite drugim dijelom i viljuškom pritiskajte krajeve tijesta kako bi se zatvorili. Nožem malo izrežite po sredini tijesta 2-3 puta. Tako ponovite sa svakom lopticom tijesta. Zatim tako napravljene paštetice stavite na pleh/u posudu u kojoj ćete peći.
-
Zatim četkicom umočite opet u jaja i premažite svaku pašteticu. Možete posuti i susama preko. Pecite 15-20 minuta, dok paštetice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
-
Kad je gotovo pustite da se ohladi i seervirajte.
-
Uživajte!