Indijsko začinjeno jelo od krompira i karfiola. Veganski bezglutenski recept bez soje i bez oraha.
- 1 mala glavica karfiola
- 2 srednja krompira izrezana na kockice
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica kumina ili pola kašičice ako ne volite baš
- 1 kašičica korijandera opcionalno
- malo kajenske paprike ili obične
- pola kašičice garam masale ili karija
- pola kašičice soli
- 1 kašika đumbira
- 1 kašika isjeckanog bijelog luka ili 1 kašičica u prahu
- 2 kašike vode
- 1 kašičica ulja
- malo soka od limuna
- pola kašičice manga u prahu
- pola kašičice sušenih listova od piskavice
- prstohvat asafetide
-
Izrežite karfiol na cvjetove i stavite u posudu.
-
Izrežite krompir na male kockice i stavite u posudu sa karfiolom.
-
U manju posudu stavite pola kašičice kurkume i sve ostale navedene začine i dobro promiješajte. Zatim izmiješane začine dodajte u posudu sa karfiolom i krompirom. Sve dobro izmiješajte, tako da karfiol i krompir budu u potpunosti prekriveni začinima. Pustite tako da odstoje minutu.
-
Pospite još kurkume i izmiješajte.
-
Stavite papir za pečenje u posudu u kojoj ćete peći. Zatim stavite povrće u keramičku posudu ili neku drugu posudu. Pouljite i još jednom izmiješajte.
-
Pecite na 200 stepeni 20 minuta, zatim stavite na posudu aluminijsku foliju ili papir za pečenje i pecite još 15 minuta ili dok povrće ne smekša. Probajte i začinite još sa soli ili drugim začinima po potrebi. Pospite sokom od limuna i korijanderom.