- 450 gr tjestenine ziti ili neke druge
- 450 gr italijanskih kobasica
- 425 gr rikota sira
- 1 jaje
- 1 veći žuti luk isjeckan
- 2 kašičice isjeckanog bijelog luka
- 1 kašičica origana
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 730 gr špageti sosa
- 226 gr naerendanog sira
- 1 kašičica bosiljka (opcionalno)
-
Uključite rernu na 175 stepeni. Podmažite posudu u kojoj ćete peći. ( 33 x 23 x 5 cm, oblik pravougaonika)
-
U veću šerpu stavite vode i posolite je, pustite da voda proključa na visokoj temperaturi. Kad je voda proključala stavite tjesteninu, promiješajte. Kuhajte tjesteninu nepoklopljenu, povremeno miješajući, otprilike nekih 8 minuta. Zatim iscijedite u sudoperi.
-
Stavite veću tavu na kolo, na srednju temperturu. Kad se tava ugrijala dodajte kobasice i pržite dok nepromijene boju, otprilike 10 minuta, zatim posušite i ostavite sa strane.
-
U veću posudu stavite rikota sir, jaje, luk, bijeli luk i origano i sve dobro promiješajte. Dodajte to u tjesteninu, zatim dodajte i kobasice, so, biber i pola tegle špageti sosa. Sve dobro izmiješajte.
-
U posudu u kojoj ćete peći stavite po dnu 1/3 tegle sosa, zatim pola smjese sa tjesteninom, pa opet 1/3 sosa, pola naerendanog sira. Zati mstavite preostalu polovicu smjese sa tjesteninom, 1/3 sosa i preostalu polovicu sira. Pospite po vrhu bosiljka. Posudu prekrijte aluminijskom folijom.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni otprilike 20 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.
Kobasice ogulite, treba da dobijete smjesu kao mljeveno meso.