Jednostavan i lagan recept za korištenje previše zrelih banana. Veoma ukusni mafini koji će zasigurno ugoditi ljubitelju banana u vašoj porodici.
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašičica sode
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 4 srednje zrele banane zgnječene
- pola šolje šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- 1 veće jaje
- 60 ml biljnog ulja
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- pola šolje isjeckanih oraha
- 226 gr krem sira omekšanog
- 50 gr šećera
- 1 veće žumance
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- 1 kašika mlijeka
-
Uključite rernu na 176 stepeni. U posudu za mafine stavite kalupe.
-
U srednju posudu stavite brašno, sodu, prašak za pecivo i so, dobro promiješajte i ostavite sa strane.
-
U veću posudu stavite zgnječene banane, šećer i smeđi šećer. Stavite jaje, biljno ulje i ekstrakt od vanilije. Sve to promiješajte zajedno, zatim polako dodajte u smjesu sa brašnom i dobro izmiješajte, sve dok ne bude grudvica. Dodajte isjeckane orahe. Stavite smjesu u pripremljene kalupe, više od polovine kalupa.
-
U posudu srednje veličine stavite krem sir i izmiksajte, dodajte šećer, žumance i ekstrakt od vanilije i izmiksajte dok se dobro ne sjedini.
-
Na svaku smjesu mafina u kalupu stavite po jednu kašiku smjese sa krem sirom, uzmite čačkalicu i promiješajte zajedno sa smjesom mafina, kao vrtlog u krug. Ako vam je smjesa sa krem sirom previše gusta, možete dodati jednu kašiku mlijeka u smjesu.
-
Pecite mafine 16-18 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu mafina ne izađe čista.
-
Servirajte i uživajte!